Kako restartovati Windows Explorer

Prilikom uređivanja Windowsa, za neke promjene je potrebno da ponovo pokrenete računar kako bi se mogao restartovati Windows Explorer a sve to iz razloga kako bi nastale promjene koje ste napravili mogle početi djelovati. Donosimo nekoliko načina za ponovno pokretanje explorera.

Kako restartovati Windows Explorer

Zaustavite i ponovo pokrenite explorer pomoću taskbara

Ovo je najpoznatiji i najčešće korišten način koji ipak nije toliko praktičan i brz. Ali evo i kako izgleda. Pritiskom kombinacije tipki CTRL+SHIFT+ESC će se otvoriti prozor Windows Task Manager. U njemu je potrebno odabrati polje “Processes”  te selektovati “explorer.exe”. Nakon toga u donjem desnom uglu kliknemo na “End Process” i Windows Explorer će biti ugašen.

explorer explorer1

Sada da bi pokrenuli Explorer, potrebno je opet koristiti Task manager koji bi trebao ostati otvoren. Ako ga ne vidite, opet pritisnite kombinaciju tipki CTRL+SHIFT+ESC i prozor će biti prikazan. Zatim odaberite polje File->New Task (Run). U novootvorenom prozoru upišite “explorer” te kliknite na OK. Windows Explorer će biti ponovo pokrenut.

explorer2 explorer3

Zaustavite i ponovo pokrenite explorer pomoću Start izbornika

Ovo je sigurnija metoda od prethodne jer će na ovaj način Windows sačuvati podatke i postavke. Potrebno je da kliknete na Start te pritisnete i držite kombinaciju tipki CTRL+SHIFT. Dok držite tipke pritisnute, kliknite desnim klikom miša na slobodan prazan prostor (prikazano na slici) i otvorit će vam se meni u kojem je potrebno kliknuti na Exit Explorer. Nakon toga će se Windows Explorer ugasiti ali će prije toga spasiti potrebne postavke.

explorer4

Ponovo pokrenite Explorer pomoću kratice

Ova metoda zahtijeva nekoliko postavki ,ali vam kasnije olakšava posao, jer će te dvoklikom restartovati Windows Explorer. Za početak pokrenite NotePad i upišite, odnosno kopirajte ovu naredbu:

taskkill /f /IM explorer.exe
start explorer.exe
exit

explorer5

Sada kliknite na File->Save te spasite ovu datoteku pod nazivom:

Restart Explorer.bat 

Spasite gdje god vama odgovara dok je ipak možda najbolje spasiti na Desktop da uvijek možete brzo pristupiti.

explorer6

explorer7

Sve što sada trebate uraditi jeste da dvoklikom pokrenete ovu datoteku i Windows Explorer će se restartovati.

explorer8

Ovu kraticu možete i dodati u padajući meni Desktopa koji se pokrene tako što bilo gdje na slobodnom prostoru radne površine kliknete desnim klikom miša. Ova metoda unosi promjene u bazu registra operativnog sistema tako da je potrebno pažljivo pratiti korake.

Da otvorite Windows Registry potrebno je da pritisnete kombinaciju tipki WIN+R te u otvorenom Run prozoru upišete regedit naredbu i kliknete na OK.

explorer9

Nakon što se uspješno pokrene Windows Registry potrebno ja da u lijevoj koloni odabarete područje HKEY_CLASSES_ROOT — > Directory –> Background.

Pod folderom Background će se prikazati folder Shell. Desnim klikom na Shell se otvara meni u kojem je potrebno odabrati New->Key te upisati ime Restart Explorer te pritisnuti ENTER.EXPLORER10

Zatim desnim klikom kliknite na Restart Explorer te odaberite New->Key te ga nazovite Command i pritisnite ENTER.


explorer11 explorer12

Sada spustite ovaj prozor (ne gasite) i pronađite datoteku za restartovanje koju smo napravili prije (RestartExplorer.bat) Pritisnite i držite tipki SHIFT te desnim klikom kliknite na datoteku RestartExplorer.bat i iz padajućeg menija odaberite opciju Copy as Path.

explorer13

Nakon što smo to uspješno odradili potrebno je da  podignemo Windows Registry prozor te nađemo folder Command koji smo kreirali u postupku prije. Nakon što odaberemo Command u desnom dijelu Windows Registry menija će se prikazati datoteka Default. Na istu je potrebno kliknuti desnim klikom te odabrati Modify. Otvorit će se mali prozor u koji je potrebno unijeti ono što smo kopirali naredbom Copy as Path. To ćemo uraditi tako što pritisnemo tipke CTRL+V.

explorer14 explorer15

Ako je sve odrađeno uspješno i pravilno opcija za restatovanje Explorera će se pojaviti u padajućem meniju koji pokrenemo desnim klikom na slobodnu površinu Desktopa.

explorer16

 

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta