Kako razlikovati Intel Core i3, i5 i i7 procesore

Ovi Intelovi procesori su već neko vrijeme među nama, ali mnogi korisnici i danas upravo tu zapnu kada sastavljaju svoj računar. Mnogi ne znaju kako razlikovati procesore koje nam nudi ovaj poznati proizvođač. Česta zabluda je da brojevi 3, 5 i 7 znače broj jezgra koje posjeduje sam procesor. Ali to nije tačno. Naime, ovi brojevi predstavljaju relativnu snagu obrade podataka.

Kako razlikovati procesore

Snage obrade su predstavljene s Intel Processor Star Ratings, koje se baziraju na nekoliko kriterija. To uključuje broj jezgri, clock speed (u GHz), veličina cache memorije i neke nove Intel tehnologije. Tu spadaju “Turbo Boost“ i „Hyper-Threading“.

intel-i3-i5-i7

Kao što vidimo sa slike i7 procesor ima 5 zvjezdica, i5 ima 4 dok i3 kotira najslabije sa 3 zvjezdice. Stare verzije Intelovih procesora  Celeron i Pentium imaju jednu i dvije zvjezdice.

Jezgra

  • i3 procesori su fizički dual core procesori ali imaju HT(hyperthread opciju) i operativni sistem ih vidi kao četverojezgrene procesoreiako to nisu.
  • i5 procesori su fizički quad core procesori koji nemaju HT opciju i sistem ih vidi kao četverojezgrene procesore ali oni imaju stvarne četiri jezgre i brži su osjetno od i3 procesora kada je u pitanju procesorska snaga jer je fizička jezgra dosta u prednosti nad logičkom koju stvara HT.
  • i7 procesori su fizički quad core procesori sa opcijom HT-a pa ih sistem vidi kao osmerojezgrene procesore iako to nisu realno, brži su od i5 modela ali ne osjetno.

Cache memorija

Ovo je jako bitna stavka kod svih procesora koju mnogi često zanemaruju. Poenta Cache memorije je u tome da procesor kada primijeti da se stalno koriste neki isti podaci on ih sprema u cache memoriju. RAM i cache memorija imaju posebna područja gdje se zapisuju često korišteni podaci. Bez tih područja procesor bi morao stalno čitati te podatke s hard diska, a to bi naravno uzimalo mnogo više vremena.

cpuram

Uloga RAM memorije je da smanjuje interakciju s hard diskom na minimum, dok Cache memorija smanjuje interakciju s RAM memorijom. Svi Core i3 procesori imaju 3MB cache memorije. Core i5 imaju 6MB, osim ponovno 661 procesora koji ima 4MB. Core i7 procesori imaju 8MB cache memorije.
I po svim ovim podacima se vidi da da je i7 najjači procesor kod ove trojke, slijedi ga i5 dok je i3 najslabija verzija. Mnogi se slažu da je i5 najisplativija opcija kada se gleda omjer cijene i mogućnosti.

Intel Turbo Boost tehnologija dozvoljava procesoru da povećava i smanjuje brzinu procesora kada god se pojavi potreba za tim.

Hyper-Threading (službeno nazvan Hyper-Threading Technology iliti HTT) je Intelova vlasnička tehnologija. Koristi se za poboljšanje paralelizma i računanja (izvršavanje više zadataka od jednom) na PC mikroprocesorima. Procesor sa Hyper-Threadingom je moguće tretirati od strane operativnog sistema kao dva procesora (kod i7 procesora, umjesto 4, prepozna 8) umjesto jednog. To znači da je samo jedan procesor fizički prisutan, ali da operativni sistem vidi dva virtualna procesora.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta