Kako povezati USB tastaturu sa Android telefonom

USB tastatura može biti korisna kada želite brže i preciznije unositi tekst na svom Android telefonu. Povezivanje USB tastature sa Android uređajem nije komplikovano i pruža vam dodatnu funkcionalnost. U ovom članku, pokazat ćemo vam kako povezati USB tastaturu sa vašim Android telefonom.

Kako povezati USB tastaturu sa Android telefonom

Šta vam je potrebno:

 1. USB OTG kabal: Da biste povezali USB tastaturu sa Android telefonom, trebat će vam USB On-The-Go (OTG) kabal. Ovaj kabal omogućava da se USB uređaji povežu sa mobilnim uređajima.
 2. USB tastatura: Naravno, trebat će vam USB tastatura sa standardnim USB priključkom.
 3. Android telefon: Imajte na umu da svi Android uređaji ne podržavaju ovu funkcionalnost. Većina modernih uređaja to podržava, ali je uvijek dobro provjeriti specifikacije vašeg uređaja.

Koraci za povezivanje USB tastature sa Android telefonom:

 1. Kupite USB OTG kabal: Prvi korak je nabavka USB OTG kabla ako već nemate jedan. Ovi kablovi su široko dostupni online i u trgovinama elektronike.
 2. Isključite vaš Android telefon: Prije nego što povežete USB tastaturu, isključite vaš Android telefon. Ovo je važno kako biste spriječili potencijalne probleme tokom povezivanja.
 3. Povežite USB tastaturu sa USB OTG kabelom: Umetnite USB priključak tastature u USB OTG kabl.
 4. Povežite USB OTG kabal sa Android telefonom: Sada priključite drugi kraj USB OTG kabla u USB-C ili micro-USB port na vašem Android telefonu, zavisno o vrsti priključka koji koristi vaš uređaj.
 5. Uključite vaš Android telefon: Nakon što je tastatura povezana, možete uključiti vaš Android telefon. Nakon što se telefon pokrene, trebali biste biti spremni za unos teksta pomoću tastature.
 6. Korištenje USB tastature: Nakon što je telefon upaljen, samo dodirnite polje za unos teksta (na primjer, polje za unos poruke ili pretraživanje) i tastatura će biti aktivirana. Sada možete početi koristiti USB tastaturu za unos teksta kao što biste to radili na računaru.

Napomena:

 • Podržani uređaji: Neki stariji Android uređaji možda ne podržavaju USB tastature. Provjerite specifikacije vašeg uređaja da biste bili sigurni da je kompatibilan.
 • Podešavanja tastature: Možete prilagoditi postavke tastature prema vašim željama tako da idete u “Postavke” > “Jezik i unos” na svom Android telefonu.
 • Tipke na tastaturi: Imajte na umu da neke funkcije na tastaturi, kao što su posebne tipke za funkcije ili tasteri za osvjetljenje, možda neće raditi na Android uređaju.

Povezivanje USB tastature sa vašim Android telefonom može biti korisno za one koji preferiraju fizičku tastaturu ili za situacije kada brz i precizan unos teksta postaje prioritet. Sada kada znate kako to učiniti, možete poboljšati svoje iskustvo na Android uređaju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta