Kako posložiti kablove

Iako je puno toga što koristimo svakodnevno bežično, kablovi često nam i dalje zakrčuju životni i radni prostor. Evo prijedloga kako posložiti kablove i dovesti ih u red.

Donosimo pregled načina kako urednije posložiti kablove kako bi nam što manje smetali.

Kako posložiti kablove

Kako sakriti produžne kablove s utičnicama i utičnice

Možete sami izraditi kutiju u koju ćete ih pospremiti. Dovoljno je izrezati otvore, dovoljno njih sa svake strane. Ali, ako želite biti kreativni oslikajte samu kutiju kako god vam se svidi. Kutije za kablove moguće je kupiti i gotove pa pročešljajte kataloge trgovina elektroničkom opremom koje imaju uslugu dostave.

Kako prikupiti i povezati kablove skupa

Prvi korak je razdvojiti kablove koje koristite stalno ili barem često od onih koji su u upotrebi povremeno. Na raspolaganju su vam dvije opcije.

Povežite kablove vezicama

Nabavite paket  vezica. Povežite skupa one koji su slične funkcije ili korištenja. Učinite to na nekoliko mjesta po dužini kabla. Odaberete li ovaj pristup imajte na umu kako ćete vjerojatno u nekom trenutku morati rezati vezice kako bi došli do pojedinog kabla i potom ih ponovno vezati.

Upotrijebite navlake za kalove

Ne sviđaju vam se vezice? Posegnite u tom slučaju za navlakama s patentim zatvaračem ili zatvaranjem na čičak.

Kako očistiti ekran računara

Skratite dužinu kabla

Šta uraditi s kablovima koji se gomilaju po stolu i ometaju vas? Skratite im privremeno dužinu.

Napravite sami držač kablova

Za izradu držača  u kućnoj radinosti trebat ćete gumeni karimat, marker, rezač, ljepilo i bušilicu. Na karimatu nacrtajte uzorak u obliku kosti. Izrežite te dijelove pa ih slijepite po dva u paru. Svaki par treba biti debel oko pola centimetra. Izbušite rupu na oba kraja držača i zarežite kako bi nastao prorez kroz koji kabal može proći. Omotajte kabal s jednog kraja na drugi, motajući ga pritom oko ‘kosti’ kako bi ga skratili.

Naučite uplesti kablove

Ovo je jedna od najstarijih metoda pospremanja, s ciljem smanjivanja dužine bez oštećivanja. Pogledajte primjer:

Kako držati kablove koje ne koristitite na jednom mjestu

Kako bi vam kablovi koje ne koristite često ipak bili pri ruci možete upotrijebiti modelirajuće ljepilo kao što je Sugru pa sami izraditi priručne nosače. Ili ih možete kupiti gotove.

Mogu poslužiti i klipovi za spajanje, ako ih imate kako prikačiti za neku dovoljno tanku i isturenu površinu.

Kako prepoznati kablove?

Kako ćete razlikovati koji čemu služi? Za to možete upotrijebiti kopče kojima se zatvaraju, primjerice, pojedina pakiranja hljeba i peciva. Napišite na njih čemu služi pojedini konkretan kabal, pa ju zakačite za njega.

Izvor: tportal.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta