Kako pomoću USB-a otključati računar

Postoje dva osnovna načina na koje možete resetovati login informacije ako ste zaboravili šifru. Jedan od načina kako otključati računar jeste pomoću USB diska. U narednom tekstu možete saznati i kako to uraditi.

Kako pomoću USB-a otključati računar

Windows ima ugrađenu mogućnost resetovanja login šifre ali je potrebno izvršiti određene pripreme prije nego što ćete biti u mogućnosti da iskoristite ovu opciju. Potrebno je imati USB stick koji ćemo koristiti za ovu opciju.

1Za početak ubacite USB stick i pokrenite Windows search i ukucajte “Password Reset Disk”.

2Nakon što kliknemo na ponuđenu opciju “Create a password reset disk” otvorit će se Forgotten Password Wizard. 

zaboravili šifru

Kada kliknemo na Next potrebno je u narednih par prozora:

  • odabrati disk ( ubačeni USB stick) koji će služiti kao ključ u slučaju gubljenja šifre
  • upisati šifru koju trenutno koristimo
  • klik na dugme Next kako bi se izvršilo kreiranje diska za vraćanje šifre. Ovaj proces inače traje nekoliko sekundi.

3Kada imamo već formiran USB za resetovanje lozinke uvijek ga možemo jednostavno iskoristiti da resetujemo lozinku koju smo zaboravili. Nakon što se pojavi prozor za upisivanje lozinke potrebno je da ubacimo USB i da kliknemo na link “Reset password” te ispratimo par koraka potrebnih da se uspješno izvrši resetovanje.

paswordresetAko ste zaboravili šifru a prije toga niste kreirali USB disk za resetovanje postoji rješenje i za to u vidu besplatnog programa Ophcrack koji možete preuzeti OVDJE. Preuzimanjem Ophcrack softvera  dobijate tzv. “live disk” sa kojeg možete podići sistem.

Kada podignete sistem pomoću Ophcrack-a, treba odabrati “automatic mode” da bi nakon toga započeo proces otkrivanja šifre. Ako proces bude uspješan šifra će se pojaviti na desnoj strani glavnog prozora.

Napomena: Ako su u pitanju duže šifre ovaj proces može potrajati duže vremena.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta