Kako namjestiti da se računar sam ugasi

Windows nudi opciju automatskog gašenja računara. Ovo može biti korisno ako nešto skidamo sa interneta te želimo negdje otići ali ipak namjestiti da se računar sam ugasi nakon određenog vremena. Evo i kako namjestiti da se računar sam ugasi.

Ovaj postupak je prikazan za Windows XP, ali je moguće primjeniti i na novijim Windowsima. Prikazat ćemo način pravljenja “shortcut” ikone na Desktopu, tako da klikom na istu možemo postaviti automatsko gašenje kad god nam treba.

1Za početak je potrebno desnim klikom miša na Desktopu otvoriti padajući meni te izabrati New->Shortcut.

shortcut2Nakon što smo odabrali kreiranje nove kratice (shortcut), otvorit će se prozor u kojem je potrebno unijeti komandu shutdown -s -t 3600. Prvi dio komande je uvijek isti dok brojčani dio varira i zavisi od vremenskog intervala za koji želimo da postavimo gašenje. Na slici je postavljena komanda da se napravi kratica za gašenje u roku od 30 sekundi. Ukoliko želimo da se gašenje izvrši za sat vremena upišemo 3600, za dva sata 7200 itd.

shortcut13Nakon što upišemo komandu i potrebni broj sekundi, jednostavno kliknemo na Next. Nemojte klikati na dugme Browse.

shortcut24Za kraj je potrebno napisati naziv kratice. Ako ćemo praviti više kratica za gašenje, tada je najbolje svaku nazvati po broju sati. Tako ćemo znati na koju trebamo kliknuti ako želimo da se računar ugasi za 1, 2, 3… sata. Nakon što upišemo naziv kliknemo na Finish i kratica će se pojaviti na našem Desktopu.

shortcut35Slobodno napravite nekoliko kratica sa različitim vremenskim intervalima i postavite ih na Desktop tako da su vam lako pristupačne.

shortcut46Da bi uključili automatsko gašenje računara, dva puta kliknemo na kraticu i sistem će izbaciti poruku da će izvršiti gašenje za npr. jedan sat.

Ako želimo da poništimo gašenje potrebno je da na tastaturi pritisnemo kombinaciju Windows tipke i slova R da bi se otvorio “Run” dijalog.

win-+-rU Run prozoru je potrebno ukucati komandu shutdown -a te kliknuti na OK da bi se poništilo namješteno gašenje.

shortcut5

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta