Kako isključiti ubrzanje miša u Windows 10 i 11

 

Ubrzanje miša je jedna od tih funkcija u Windows operativnom sistemu koja je korisna za neke, ali može biti frustrirajuća za druge. Za korisnike koji preferiraju precizno praćenje pokazivača miša, isključivanje ubrzanja miša može poboljšati iskustvo upotrebe računara. Ovaj članak će vam pokazati kako to postići u Windows 10 i Windows 11.

Šta je ubrzanje Miša?

Ubrzanje miša je funkcija koja prilagođava brzinu kretanja miša na osnovu brzine pokreta miša. Na primjer, brže pomjeranje miša rezultira bržim pokazivačem na ekranu. Za neke korisnike, ovo je korisno jer omogućava brže prelazak preko velikih površina ekrana. Međutim, za grafičare, dizajnere i igrače koji zahtijevaju precizno praćenje miša, ova funkcija može biti problematična.

Kako isključiti ubrzanje miša u Windows 10 i 11:

Postupak za isključivanje ubrzanja miša u Windows 10 i Windows 11 je prilično jednostavan. Slijedite ove korake:

 1. Otvorite Postavke (Settings):
  • U Windows 10, desni klik na Start dugme i izaberite “Settings.”
  • U Windows 11, kliknite na Start dugme, pa ikonu za zupčanik (Settings).
 2. Idite na Devices (Uređaji):
  • U Windows 10, kliknite na “Devices.”
  • U Windows 11, kliknite na “Devices & Bluetooth.”
 3. Izaberite Mouse (Miš) s lijeve strane:
 4. Kliknite na “Additional Mouse Options” (Dodatne mogućnosti miša): Ovo će otvoriti prozor sa postavkama miša.
 5. Idite na karticu “Pointer Options” (Opcije pokazivača):
 6. Isključite “Enhance pointer precision” (Poboljšaj preciznost pokazivača): Ovo je opcija za ubrzanje miša. Kliknite da biste je isključili.
 7. Kliknite na “Apply” (Primijeni) i zatvorite prozor: Vaše promjene će biti primijenjene.
 8. Restartujte računar: Ponekad je potrebno restartovati računar kako bi se promjene u postavkama miša potpuno primijenile.

Nakon ovih koraka, ubrzanje miša će biti isključeno, a pokazivač miša će se kretati konzistentno bez obzira na brzinu pokreta miša.

Zaključak

Isključivanje ubrzanja miša u Windows 10 i 11 može poboljšati preciznost i dosljednost vašeg miša, što je posebno važno za grafičke dizajnere, igrače i sve one koji zahtijevaju tačno praćenje miša. Slijedite gore navedene korake i prilagodite postavke miša prema vašim potrebama kako biste dobili najbolje iskustvo na vašem računaru.

Najnovije

Popularno

Više savjeta