Razlike između DDR4 i DDR5 RAM memorije

RAM (Random Access Memory) pohranjuje podatke koje aktivno koristi centralna procesorska jedinica (CPU) računara. Djeluje kao neka vrsta „bafera“ između CPU-a i tvrdog diska, omogućavajući CPU-u da brzo pristupa podacima i manipulira njima bez stalnog pristupa sporijem tvrdom disku.

Razlike između DDR4 i DDR5 RAM-a

Jedna od glavnih razlika između DDR4 i DDR5 RAM memorije je brzina. DDR4 RAM radi efektivnim brzinama do 3200 megaherca (MHz), dok DDR5 RAM može raditi na efektivnim brzinama do, pa, još ne znamo. Priča se o budućim brzinama većim od 7 GHz, ali u ovom trenutku najbrži DDR5 koji ćete vjerovatno naći će dostići 6400 MHz.

Još jedna razlika između ove dvije vrste RAM-a je kapacitet. DDR5 nudi do četiri puta veći kapacitet memorije po modulu, tako da očekujemo neke zaista ogromne module u poređenju sa DDR4, koji ima maksimum od 64 GB po sticku. To je kapacitet koji je obično rezervisan za servere i druge računare poslovnog nivoa.

Jedan faktor koji se objektivno pogoršao s DDR5 je latencija. To je kašnjenje između RAM-a od kojeg se traži da pruži podatke i stvarnog početka prijenosa. Budući da je mnogo brži, i dalje ćete dobiti mnogo više podataka ranije nego s DDR 4, ali neke aplikacije mogu biti osjetljive na kašnjenje kada je u pitanju RAM, pa imajte to na umu.

DDR5 također koristi manje energije od DDR4, ali to nije toliko relevantno za desktop korisnike. Međutim, svaki vat koji možete uštedjeti na laptopu je vrijedan za mobilno računarstvo.

Kako riješiti problem kada Windows ne prepoznaje RAM

Faktori koje treba razmotriti prije nadogradnje na DDR5 RAM

Prije nego što požurite da nadogradite svoj računar sa DDR5 RAM-om, postoji nekoliko relevantnih napomena o memorijskom standardu koje biste trebali imati na umu.

Kompatibilnost

Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir prilikom nadogradnje na DDR5 RAM je da li je vaš računar kompatibilan. DDR5 nije kompatibilan unatrag s DDR4 matičnim pločama, tako da morate biti sigurni da je vaša matična ploča kompatibilna s DDR5 prije nego što se prebacite.

Ovdje se stvari brzo zakomplikuju jer ako promijenite svoju matičnu ploču kako biste prilagodili DDR5, vjerojatno ćete morati promijeniti svoj procesor.. Ako zamjenjujete matičnu ploču, CPU i memoriju, niste daleko od plaćanja za potpuno novi računar.

Stvarna u odnosu na primjetna poboljšanja

Još jedan faktor koji treba razmotriti je da li su poboljšanja performansi DDR5 RAM-a vrijedna troškova nadogradnje. Iako je DDR5 RAM generalno brži od DDR4 RAM-a, stvarna poboljšanja performansi možda neće imati smisla u stvarnom životu.

Dostupnost

Možete li uopće doći do DDR5? To je još uvijek relativno nova tehnologija, pa će je možda biti teže pronaći od DDR4 RAM-a. Ovo također utiče na cijenu jer ako postoji velika potražnja za oskudnim artiklom, to će napuhati cijene.

Realne aplikacije i prednosti DDR5 RAM-a

Dakle, ako se odlučite za nadogradnju na DDR5, koje ćete prednosti zapravo dobiti? Pogledajmo neke slučajeve upotrebe.

Igranje igrica

DDR5 RAM može poboljšati performanse igranja tako što omogućava računaru da brzo pristupi i manipuliše velikim količinama podataka, kao što su teksture visoke rezolucije i složeni 3D modeli. Ako vaš CPU troši manje vremena čekajući podatke, vaš GPU manje čeka na vaš CPU. Dakle, možete očekivati više kadrova u sekundi.

Naravno, to zavisi od tačnog tipa igre, a čak i tada, stvarno poboljšanje može biti samo u pojedinačnim procentima.

Uređivanje multimedije

Softver za uređivanje videa može zahtijevati velike resurse, a brza memorija velikog kapaciteta može pomoći u poboljšanju performansi. Možda postoji pravi slučaj za DDR5 za video urednike kojima je potrebna što veća propusnost, ali to neće biti za svakoga i uglavnom se odnosi samo na profesionalne urednike koji rade na projektima većeg budžeta.

Obrada podataka

Zadaci analize podataka, kao što su mašinsko učenje i naučne simulacije, često zahtjevaju puno memorije i brz pristup podacima. Ako trenirate AI modele koji imaju koristi od svake CPU ili GPU jezgre koju možete iskoristiti za njih, DDR5 bi mogao imati vrijednu proporcionalnu korist.

Isplati li se nadogradnja na DDR5 RAM?

Cijena nadogradnje na DDR5 RAM će zavisiti od nekoliko faktora, uključujući tip i kapacitet RAM-a koji trenutno imate, vrstu i kapacitet DDR5 RAM-a koji razmatrate i ukupne troškove nadogradnje vašeg sistema.

Teško je raspravljati o direktnoj razlici u cijeni DDR modula u smislu specifičnih brojeva jer će cijena DDR5 vjerovatno padati stalno kako ponuda raste i postaje novi mainstream memorijski standard.

Dakle, da li je sadašnji jaz u troškovima opravdan razlikama u performansama? Jednostavan odgovor je ne.

Ako ste zadovoljni ukupnim performansama vašeg trenutnog računara, blago poboljšanje performansi u stvarnom svijetu nije vrijedno novca.

Međutim, ako koristite svoj računar da zaradite novac i vrijeme koje će vam DDR5 uštedjeti prilikom pokretanja analize podataka, uređivanja složene vremenske linije 4K videa ili nečeg jednako intenzivnog što ima koristi od propusnosti RAM-a, onda se trebate razmisliti od DDR 5 RAM memoriji.

Najnovije

Popularno

Više savjeta