Gaming PC ili gaming laptop

Odlučili ste – želite kupiti računar za igranje. Ali, hoće li to biti gaming pc ili gaming laptop?Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke. Evo na šta trebate obratiti pozornost.

Gaming PC ili gaming laptop: Ključne razlike

Oprema

Laptopi i PCa namijenjeni igranju razlikuju se vjerojatno manje no što mislite. Laptop obično dolazi opremljen sa svime što trebate, uključujući i web kameru, ugrađene zvučnike, karticu za Wi-Fi, bateriju i tome slično.

Pri kupovini PC-ja obično je puno više toga o čemu treba voditi računa. Da, to znači kako su mogućnosti nadogradnje i prilagodbe daleko veće, ali s time raste i broj odluka koje morate donijeti.

Recimo, za razliku od laptopa pri kupovini PC-ja trebat ćete razmišljati i o tastaturi i  mišu, zvučnicima ili slušalicama, monitoru…

Performanse

Uzmimo za primjer zasebnu grafičku karticu. Ako je ugrađena u laptop sasvim je moguće kako se ne koristi u punom kapacitetu zbog ograničenih mogućnosti hlađenja. Isto vrijedi i za glavni procesor, kao i za druge osjetljive komponente.

U većini igara to vjerojatno neće biti problem, ali ako želite vrhunske performanse – trebate odabrati PC računar.

Mogućnosti nadogradnje

I u ovoj kategoriji PC nudi daleko više mogućnosti nego laptop. Ako nisu modularni, laptope je moguće nadograditi bržom RAM ili memorijom za pohranu. Ne i puno više od toga.

Kod PC-ja ste ograničeni jedino budžetom. Ako imate dovoljno para, u kućištu mogu uvijek biti najnoviji procesor, grafička kartica, memorija, hlađenje i druge komponente.

Pritom je najveća prepreka u pravilu matična ploča. Ali, ako novac nije problem, neće biti niti ona.

Prenosivost i koliko prostora zauzimaju

PC ovdje nema štA tražiti. Laptopi za igranje nedvojbeno su lakši za transport i zauzimaju manje prostorA nego praktično bilo koja konfiguracija za PC. To vrijedi čak i za najveće te najnezgrapnije među laptopima. Jednostavno rečeno, nema tu usporedbe.

Cijena

Načelno, desktop računar za igranje koštat će manje od usporedivog laptopa. Dva su ključna razloga zašto je tomu tako.

Prvo, PC računari traže znatno manje ulaganja u razvoji i dizajn nego što je to slučaj s laptopima za igranje.

Drugo, kako ih nije moguće podjednako dobro nadograđivati, laptopi će s vremenom brže gubiti na vrijednosti.

Stoga je desktop računar za igranje obično bolji izbor, piše Make Use Of.

Izvor: tportal.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta