Uz pomoć ovog trika crno-bijelu sliku možete vidjeti u koloru

Naše oči nas ponekada mogu prevariti, pa tako u ovom slučaju ljudsko oko crno-bijelu sliku može vidjeti u boji.

U BBC-evom dokumentarcu Boja: Spektar nauke (Colour: The Spectrum of Science) prikazan je veoma dobar primjer kako se naš mozak može poigrati sa nama.
U videu možete vidjeti kako se crno-bijela slika može pretvoriti u kolor na nekoliko sekundi. Ukoliko se zagledate pažljivo u plavu tačku, u jednom trenutku ćete vidjeti kompletnu sliku u boji.

Crno-bijelu sliku ljudsko oko može vidjeti u boji

Važno je napomenuti kako nije riječ o montaži. Nakon što pogledate video, odmorite oči i pročitajte objašnjenje ovog fenomena, a potom pogledajte video na mjestu na kojem ste vidjeli sliku u boji i uvjerit ćete se da je slika ustvari crno-bijela, ali da vas je mozak “prevario” i da ste vidjeli kolor sliku.

Ljudsko oko radi poput kamere, a u njemu imamo dvije vrste fotoreceptora, koji se svrstavaju u dvije grupe: štapiće (rode) i konuse (cone).

Konusni neuroni su osjetljivi na boju, a postoje tri vrste za tri osnovne boje: crvenu, zelenu i plavu.

Kada su naše oči izložene previše jednoj boji, konus za tu boju se “umori” i postane nefunkcionalan i tada samo preostala dva konusa rade, koja pokazuju suprotnu komplementarnu boju (crvena – zelena, plava – žuta).

Nakon nekoliko sekundi, ponovo možete vidjeti sve tri boje.

Najnovije

Popularno

Više savjeta