Šta znače brojevi na naljepnicama voća i povrća

Pri kupovini voća i povrća većina nas ne obraća pažnju na deklaraciju i informacije koje ona sadrži. Znate li šta znače brojevi na naljepnicama voća i povrća?

Šta znače brojevi na naljepnicama voća

Kada kupujete voće iz uvoza, obratite pažnju na brojeve na naljepnici.

Umjetna gnojiva i pesticidi

brojevi na naljepnicama voćaAko se sastoji od četiri broja koje počinju brojevima 3 ili 4, to znači da je voće uzgajano po poljoprivrednim pravilima koja su važila u drugoj polovini dvadesetog vijeka. To znači da postoje velike šanse da je proizvođač koristio umjetna gnojiva i pesticide. Nivo pesticida kod ovih proizvoda nije visok i pranjem bi trebali biti uklonjeni.

Genetski modificirano voće

gmo-broj-na-naljepniciAko voće koje namjeravate kupiti na naljepnici ima pet brojeva od kojih je prvi 8, to je znak kako je riječ o genetski modificiranom proizvodu (GMO). Najbolje bi bilo da taj proizvod vratite na policu s koje ste ga uzeli.

Organsko voće

brojevi na naljepnicama voćaUkoliko je na voću pet brojeva, a prvi je 9, riječ je o zdravom, organskom proizvodu, uzgojenom na starinski, odnosno tradicinalan način što znači bez gnojiva i pesticida. Ovo je definitivno najbolje voće koje možete kupiti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta