Sedam stvari koje niste znali o Nutelli

Tačan sadržaj Nutelle je strogo čuvana tajna tvrtke Ferrero. Prema oznaci s ambalaže, glavni sastojci Nutelle su šećer, rezličita biljna ulja te lješnjaci i kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda).

Nutellin recept nije isti u svim zemljama. Npr. u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj. Prodaje se kao krema od lješnjaka jer po talijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa da bi bila čokoladna krema.

Stvari koje niste znali o Nutelli

1 Napoleon i Hitler su odgovorni za stvaranje Nutelle

1806. godine Napoleon je pokušao zamrznuti britansku trgovinu kako bi ih ekonomski oslabio i pobjedio u ratu. Kontinentalna blokada uzrokovala je rast cijena čokolade što je Pijemontske slastičare natjeralo da počnu u čokolade dodavati nasjeckani lješnjak. Rezultat je bio smjesa koja je tada dobila ime Gianduia.

Skoro stoljeće kasnije, za vrijeme II svjetskog rata čokolada je opet postala skupa. Talijanski slastičar pod imenom Pietro Ferrero okrenuo se receptu iz 1806. godine. Dodavši lješnjak napravio je smjesu Gianduia, nastavio ju je koristiti i nakon rata, da bi je 1964. godine nazvao Nutella.Ferrero prva prodavnica

2 Nutella je zaista šampionski doručak

Za 40. rođendan Nutelle u Gelsenkirchenu u Njemačkoj organizovan je zajednički doručak za 27.854 ljudi, što je ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda pod imenom “Najveći kontinentalni doručak”.

3 Nutella se prodaje “kao luda”

Jedna tegla Nutelle se proda svako 2.5 sekundi. Usporedbe radi svako 8 sekundi se rodi nova osoba na Zemlji.

4 Rasprostranjena je na široko i na dugo

Nutella se prodaje u više od 75 država u svijetu, a godišnji broj prodanih Nutella mogao bi se pružiti na 1000 fudbalskih igrališta.

5 Nutella je na meti kriminalaca

2013. godine dospjela je na naslovnice njemačkih medija, nakon što je ukradeno 5.5 tona Nutelle iz parkiranog kamiona. Također skandal sa Nutellom desio se na Columbia Uniersityu kada je otkriveno da kantina univerziteta troši 6.000 dolara sedmično na Nutellu.

6 Postoji i Dan Nutelle

Dva blogera iz Italije odlučila su svoju strast prema Nutelli dići na viši nivo, te su 2007. godine kreirali svjetski dan proslave posvećen ovoj magičnoj smjesi. Tako svake godine 5. februara je dan za uživanje u Nutelli, dijeljenje recepata i druženja sa prijateljima i Nutellom.
2015. godine je i Ferrero zvanično priznao ovaj datum.

7 Besplatni premazi

Nutella je postala toliko popularna u Italiji da su marketi počeli nuditi besplatne “premaze” Nutelle svakom djetetu koje bi se pojavilo sa komadićem hljeba. Taj fenomen je poznat kao “Razmazivanje” i bio je vrlo efikasna marketing strategija.
Nije ni čudo što smo svi tako ovisni o Nutelli.

Najnovije

Popularno

Više savjeta