Pazite na ove stvari kada kupujete vodu u plastičnoj boci

Znate li koliko je rizika kada kupujete vodu u plastičnoj boci? Evo detalja na koje trebate obratiti pažnju ukoliko želite voditi računa o zdravlju.

Na svakoj bi boci trebalo biti naznačeno od koje plastike je tačno napravljena. Ova je informacija jako važna, obzirom da svaka plastika sadrži hemikalije koje mogu u različitim omjerima škoditi ljudskom tijelu.

Obratite pažnju kada kupujete vodu u plastičnoj boci

Vrsta plastike se označava skraćenicama, odnosno slovima.

vrste plastike

PET ili PETE

PET je plastika koja se najčešće koristi u potrošačkim proizvodima, odnosno koja se nalazi u većini boca s vodom, sokovima, i za druga pakovanja. Predviđena je za jednokratnu upotrebu; ponovna korištenja povećavaju rizik od raspadanja i rasta bakterija. Ove boce mogu otpuštati teške metale i hemikalije koje utječu na hormonalni balans. PET plastiku je teško dekontaminirati; za pravo čišćenje potrebne su štetne hemikalije.

HDP ili HDPE

HDPE je kruta plastika, od koje se prave boce za mlijeko, deterdžente, ulja, zatim igračke i neke plastične torbe. Ova vrsta plastike praktično i ne otpušta hemikalije. Stručnjaci zato preporučuju da kupujete vodu u HDP boci, jer je to vjerovatno najsigurnija plastika, pa samim tim i najčišća voda koju možete kupiti.

PVC ili 3V

PVC je mekana, savitljiva plastika, od koje se prave prozirne kutije za spremanje hrane, boce za jestiva ulja, glodalice za bebe, dječije i igračke za životinje, te ambalaža poput one za alkalne baterije. Otpušta dvije toksične hemikalije koje utječu na hormone u vašem tijelu, pa stručnjaci preporučuju kupovinu drugih, alternativnih rješenja.

LDPE

Ova plastika se ne može koristiti za proizvodnju boca, iako ne otpušta hemikalije u vodu. No, ne biste trebali kupovati hranu koja se nalazi u ovoj plastici, jer biste mogli završiti konzumirajući i hemikalije u obroku.

PP

Još jedna vrsta bijele ili poluprovidne plastike, koja se koristi za jogurte i sirupe. Polipropilenska plastika je tvrda, lagana, i vrlo otporna na vrućinu. Kad se grije, ne topi se. Zbog toga je relativno sigurna. Također, dobro služi i u odbrani od vlage, masnoće i hemikalija.

PS

Polistiren je jeftina, lagana plastika raznovrsne upotrebe. Najčešće se koristi za izradu stiroporskih čaša, kutija za ‘take out’ hranu, kutija za jaja i plastičnog (piknik) pribora za jelo. Kad se zagrijava, otpušta kancerogene supstance. Nikako ne odgovara da bi se kao posuda za hranu ili piće koristila dugotrajno.

PC ili neoznačena plastika

Često se koristi za proizvodnju sportskih boca za vodu i posuda za hranu. Ovo je najopasnijodua plastika na koju možete naići. Ova je kategorija osmišljena kao sveobuhvatna za polikarbonat i drugu plastiku, pa pravila za višestruku upotrebu i reciklažu nisu standardizovana. Osnovni razlog za zabrinutost treba da bude moguće curenje hemikalija u hranu ili vodu, upakovanih u polikarbonske posude napravljene korištenjem BPA (Bisfenol A).

Najnovije

Popularno

Više savjeta