Ne dozvolite djeci da sjede u W položaju

Sjedi li vaše dijete u W položaju – tj. pozi koja oponaša to slovo, moglo bi imati kasnijih problema s razvojem motoričkih sposobnosti, kao i mišića nogu, upozoravaju stručnjaci.

Ne dozvolite djeci da sjede u W položaju

Rehabilitacijska ustanova Pediatric Therapy Center tvrdi da djeca nakon drugog rođendana ne bi smijela sjediti u pozi koja oponaša slovo W. Obično je riječ o načinu sjedenja na podu pri čemu su obje noge skvrčene ‘prema van’ tako da tvore ovo slovo.

Ne dozvolite djeci da sjede u W položajuSjedenje u toj pozi onemogućava pravilni razvoj osnovne snage, odnosno trbušnih mišića i ravnoteže, koja im je neophodna za usavršavanje motoričke sposobnosti poput skakanja i trčanja.

Zato što se mališani u ovoj pozi većim dijelom težine oslanjaju na predio zglobova i nogu, ona može ošteti i mišiće na tim dijelovima tijela te im stvarati probleme u kasnijem životu.

Stručnjaci preporučuju roditeljima da obrate pažnju kako im dijete sjedi, te da ih spriječe u ovoj navici. Umjesto toga, bolje su sve druge poze za sjedenje kod kojih su noge ispružene, ili se nalaze ispred trupa.

Najnovije

Popularno

Više savjeta