Namirnice koje pomažu ubrzati metabolizam

Iako je velik dio karakteristika metabolizma nasljedan, pravilnim izborom ishrane možete ubrzati metabolizam.

Svi žele da imaju zdrav i brz metabolizam, ako i da izgube višak kilograma, a ove će vam zdrave i ukusne namirnice pomoći da to i postignete!

Namirnice koje pomažu ubrzati metabolizam

Bjelanca

Bjelanca su bogata proteinima (oko 3 grama u jednom jajetu), vitaminom D i aminokiselinama i ne sadržavaju masnoće.

Meso

Čisto meso je puno željeza, a manjak minerala može znatno da uspori metabolizam. Dnevno treba pojesti obrok bogat željezom, kao što su npr. piletina ili čista govedina.

Voda

Metabolizam se usporava čak i pri najmanjoj dehidraciji. Pijte hladnu vodu koja će potaknuti tijelo da troši više kalorija za zagrijavanje.

Ljute papričice

Ljute papričice sadrže kapsaicin, prirodni alkaloid koji ubrzava metabolizam, a bogate su i vitaminom C. Dodaj ih u hranu kao začin, ali nemojte da pretjerujete.

Kafa

Istraživanja su pokazala da je prosječna brzina metabolizma mnogo veća kod ljudi koji piju kafu. Kao sa ljutom hranom, nemojte da pretjerujete ni s kofeinom.

Zeleni čaj

Zeleni čaj jedan je od najpoznatijih čajeva koji podstiču sagorjevanje masnoća.

Mlijeko

Jedno američko istraživanje pokazalo je da konzumiranje kalcijuma pomaže pri razgradnji masnoća u tijelu.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice pomažu vašem tijelu da sagori više masnoća jer im je potrebno više vremena za probavljanje. Jedite žitarice koje su bogate vlaknima, poput smeđe riže i zobene kaže.

Sočivo

Skoro 20 posto žena ima problema s manjkom željeza u krvi, a tijelo ne može dovoljno efikasno da radi ako mu nedostaje neki od bitnih minerala. Jedna šolja sočiva ima 35 posto potrebnog dnevnog unosa željeza.

Najnovije

Popularno

Više savjeta