Loše navike zbog kojih se budimo umorni

Loše navike zbog kojih se budimo umorni

Ako često ne možete zaspati, možda niste usvojili naviku opuštanja sat vremena prije nego što odete u krevet, smatra Arezollo.

Trebali biste moći lako zaspati, a ako to nije slučaj, moguće je da sami sabotirate spavanje gledanjem televizije prije spavanja, spavanjem tokom dana ili pijenjem kafe popodne.

“U mraku tijelo proizvodi melatonin koji nam pomaže da zaspimo, dok uz svjetlo proizvodi kortizol koji nas razbuđuje pa je navečer dobro izbjegavati jako osvijetljene prostore”, savjetuje Arezzolo za The Sun.

Ako to ne pomogne, napominje ona, razlog nesanice može biti i hormonalna neravnoteža zbog policističnih jajnika, prekomjernog rada štitnjače, depresije i anksioznih poremećaja.

Buđenje u noći također je loš znak, a za to je često kriv stres. Osjećaj anksioznosti i problemi na nas utječu i kad se odmaramo jer stres povećava nivo kortizola u tijelu.

“Nivo kortizola prirodno pada zbog cirkadijanskog ritma, a budit ćete se ako ste pod stresom i imate viši nivo kortizola ili prolazite kroz menopauzu”, rekla je Olivia.

Alkohol također nije dobra ideja prije kreveta, jer neke ljude može razbuditi.
Neki smatraju da im je nekoliko sati sna dovoljno, ali Arezzolo smatra da niko ne može dugoročno tako živjeti.

Studije pokazuju da i kad hidriranost padne za samo dva posto, mentalna jasnoća se smanjuje i javlja se osjećaj mamurluka i smanjene bistrine. To se dešava jer mozak uđe u san sporog vala i izlučuje se beta amiloida koji uzrokuje gubitak pamćenja i rastrojenost.

Arezollo smatra da je dobro rješenje piti više vode tokom dana.

Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem često nastaju zbog loše higijene spavanja, odnosno loših navika. Radi se o navikama i čimbenicima okoline na koje se može utjecati i koje je moguće kontrolirati. Ovdje spadaju pušenje, konzumiranje alkohola ili kofeina, intenzivno vježbanje ili konzumiranje velikih obroka hrane prije spavanja. Tu su također i umor uzrokovan promjenom vremenskih zona prilikom putovanja i psihološki stresovi koji dovode do otežanog uspavljivanja ili spavanja, poput rokova na poslu, ispita, bračnih konflikata ili poslovnih kriza.

Ove probleme je moguće ublažiti osmišljavanjem i provođenjem dobrog programa higijene spavanja.

Primarni i sekundarni poremećaji spavanja

Primarnih i sekundarnih poremećaja spavanja ima više od 85, no najčešći su nesanica ili insomnija, apnea kod spavanja, sindrom nemirnih nogu i narkolepsija.

Najnovije

Popularno

Više savjeta