Kalcij je dobar za kosti, živce i mišiće

Kalcij je dobar za mnoge stvari, najzastupljeniji je mineral u ljudskom organizmu, a većina kalcija nalazi se u kostima – zato je najpoznatiji kao zaštitnik od osteoporoze. Osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, kalcij izgrađuje zube, a sudjeluje i u mnogim drugim vitalnim funkcijama.

Kalcij je dobar za kosti, živce i mišiće

Nužan je za pravilan rad živčanog i mišićnog sustava, regulira srčani ritam, krvni tlak i zgrušavanje krvi, važan je za hormonsku ravnotežu, a uravnotežuje i želučanu kiselinu. Kalcij pomaže protiv alergija jer u organizmu sprečava prekomjerno stvaranje histamina, tvari koja potiče alergijske reakcije. Blagotvoran je i za probavu, a neka istraživanja pokazala su da štiti od raka crijeva.

Kalcij se ne može proizvesti u tijelu pa ga zato moramo uzimati hranom. Iako je široko zastupljen u namirnicama, u današnje vrijeme mnogima nedostaje kalcija zbog “moderne” prehrane. Apsorpciju kalcija otežava masna hrana, a natrij (sol), kofein i fosfati iz gaziranih pića povećavaju izlučivanje kalcija iz organizma.

Navalite na zeleno povrće

Ako se prehranom unosi premalo kalcija, tijelo će, kako bi održalo normalnu razinu kalcija, posegnuti za njegovim zalihama u kostima, što s vremenom može uzrokovati osteoporozu.

Mlijeko i mliječni proizvodi tradicionalno se ističu kao najbolji izvori kalcija, no kalcijem obiluje i zeleno povrće, npr. špinat, raštika, brokula, blitva, kupus, kelj… Dobri su izvori kalcija bademi, orasi, naranče, soja, zob i srdele, a ima ga i u komoraču, mahunama, tikvicama, češnjaku, bosiljku, cimetu, sezamu, algama, suhim šljivama…

Ako ne volite mlijeko ili ste preosjetljivi na mliječnu laktozu, pojačajte unos kalcija mineralnom vodom koja ga sadrži u većim količinama, i(li) prirodnim sokom od naranče.

Za ravnotežu kalcija u organizmu ključni su vitamini. O vitaminu K ovisne su bjelančevine koje privlače kalcij i time pospješuju njegovu ugradnju u kosti. Vitamina K ima u već spomenutom zelenom povrću – razlog više da vam se što češće nađe na tanjuru.

Vitaminska ravnoteža

Vitamin C pospješuje iskorištavanje kalcija u crijevima te omogućuje da kalcij izgrađuje kosti. Za izgradnju kostiju i apsorpciju kalcija osobito je važan vitamin D. Nedostatak vitamina D može rezultirati nedostatkom kalcija.

Kalcij je jedan od najčešće upotrebljavanih suplemenata, pa se time povećava mogućnost interakcija s lijekovima, ali i sastojcima hrane. Stoga se prije uzimanja kalcija kao prehrambenog dodatka savjetujte s liječnikom. Svakako bi to trebali učiniti bubrežni bolesnici, osobe koje pate od kroničnog zatvora, kolitisa, proljeva te osobe koje imaju povišen krvni tlak i srčane tegobe.

Najnovije

Popularno

Više savjeta