Kako ukloniti mrlje od krvi

Donosimo vam nekoliko načina pomoću kojih možete naučiti kako ukloniti mrlje od krvi, a da pritom ne oštetite svoju odjeću. Od izuzetnog je značaja ukloniti ih prije nego što se isflekani komad odjeće opere i osuši. Ali čak i one najtvrdokornije mrlje mogu se ukloniti prirodnim sredstvima, koji ne sadrže štetne sastojke. Mrlje od krvi vrlo je teško ukloniti, ali nije nemoguće.

Kako ukloniti mrlje od krvi

Svježe mrlje

Potrebno je djelovati odmah nakon nastanka mrlje. Kako bi uklonili mrlje od krvi, odjeću stavite ispod mlaza hladne ili mlake vode te pričekajte da mlaz ispere krv. Ako primijetite da u ostali tragovi mrlje, nasapunjajte j te izribajte prstima ili četkom za mrlje. Obični sapun može bez problema očistiti mrlje od krvi. Djelovanje soli može posvijetliti mrlju i olakšati njezino uklanjanje. Općenito je bolje koristiti hladnu vodu, jer topla voda može dodatno otežati uklanjanje mrlja od krvi, dok hladna voda također održava kvalitetu tkanine.

Starije, osušene ili tvrdokorne mrlje

U ovom slučaju možete namočiti krpu s malo vodikovog peroksida(hidrogen) te je zatim utapkajte direktno na mrlju te dobro isperite pod vodom. Nakon toga ju ubacite u mašinu za veš, kao što bi to i inače učinili. Mrlja bi trebala nestati čak i ako odjeću ne namjeravate prati nekoliko dana.

Ukoliko niste odmah mogli djelovati na mrlju, te se ona osušila, namočite ju u toploj vodi, te istrljajte spužvom koju ste prije toga navlažili pjenastom pastom za brijanje. Nakon ovog postupka, operite na uobičajeni način deterdžentom.

Također možete zdrobiti nekoliko tableta Aspirina. Zdrobljene tablete je potrebno pomiješati s vodom kako biste dobili pastu koju ćete nanijeti na mrlju. Također, isti efekat možete postići korištenjem paketića soli ili sode bikarbone.

Također oprobajte i ove medote:

  • Iskoristite ocat(sirće) za čišćenje odjeće i za uklanjanje mrlja od krvi. Potrebno je potopiti odjevni predmet u mješavinu vode i sirćeta, te ostaviti preko noći i poslije oprati deterdžentom.
  • Limun je sastojak za čišćenje, koji se može koristiti kao prirodni izbjeljivač. Očistite umrljanu tkaninu s limunom i soli. To će definitivno ukloniti mrlje od krvi.
  • Utrljajte pastu za zube i pljuvačku na isflekano područje. Isperite hladnom vodom. Ponovite ako je potrebno.

Domaći izbjeljivač za veš

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta