Kako se brzo razbuditi

Mnogima je razbuđivanje najteži dio dana i većina nas muku muči sa tim kako se brzo razbuditi i krenuti u nove radne pobjede. Neke osobe se lakše razbude dok nekima treba i po nekoliko sati. Za sve to je kriva genetika jer jedan dio ljudi bolje funkcioniše navečer, dok nekome ipak više odgovara jutro. Donosimo vam par prijedloga i savjeta kako se brzo razbuditi a na vama je da pokušate nešto od toga.

1Namjestite alarm za buđenje na neko razumno vrijeme. Ako imate običaj da produžujete buđenje za 5-10 minuta to može ostaviti samo loše posljedice i učiniti vas umornijim. Bolje je imati pola sata kvalitetnog i kontinuiranog sna nego par spavanja po pet minuta.

Ne preskačite doručak

2Ako trebate spremati neke stvari za posao ili neke druge obaveze, bolje je to uraditi noć prije jer tako ćete imati par minuta duže za spavanje,a one mogu nekada biti dragocijene.

3Dok ste još u krevetu slobodno odradite par laganih vježbi rastezanja. To će omogućiti brži protok krvi kroz organizam. Nakon toga možete uraditi par čučnjeva ili trbušnjaka i brzo razbuđivanje je zagarantovano.

Sat ili mobitel stavite dalje od kreveta, jer dok vi dođete do njega već ćete se razbuditi

4Popijte jednu čašu hladne vode. Ona će pokrenuti metabolizam jer je vaš organizam tokom noći potrošio zalihe vode i dobro će mu doći jedna nova doza.

5Psiholozi preporučuju buđenje uz laganu muziku. Jak i prodoran zvuk alarma može izazvati stres za srce i organizam a tako sigurno ne želimo da nam počne dan. Također ako koristite mobitel kao alarm poželjno je s vremena na vrijeme promijeniti melodiju.

Jutarnje tuširanje će imati pozitivan efekat na organizam i psihu

6Sunce također djeluje jako pozitivno na nas. Ako ste u mogućnosti ostavite roletne podignute i tako ćete se sigurno lakše probuditi. Poželjno je i par minuta prohodati po ranom jutarnjem suncu.

7Obavezno doručkujte. Najveća greška koju činimo jeste preskakanje doručka. Ne mora to biti neko obilno jelo, ali je i neko voće sasvim dovoljno za početak. Ako vam apetit nije problem slobodno pojedite nešto konkretno jer će to vaš ogranizam sigurno iskoristiti tokom dana.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta