Kako sačuvati vid

Naše oči su svakodnevno opterećene poput drugih organa, ali na to rijetko kada mislimo. Predlažemo da zapamtite ove preventivne savjete, jer ćete, zahvaljujući njima, naučiti i saznati kako sačuvati vid.

Kako sačuvati vid

1 Tri puta dvadeset

Odmarajte oči kako ih ne biste previše naprezali. Ako provodite mnogo vremena gledajući u ekran računara ili mobilnog telefona, usvojte pravilo britanskih lekara. Oni su propisali da na svakih 20 minuta gledate šest metara u daljinu u trajanju od 20 sekundi.

2 Kvalitetne naočare

Kao što vrlo pažljivo birate kvalitetnu kremu za zaštitu kože od sunca, tako birajte i naočare za sunce. Oči su važne isto koliko i koža, pa zato potražite naočare koje blokiraju 99 do 100 odsto UVA i UVB zračenja.

3 Ljetnje infekcije

Ako nosite sočiva, u ljetnjim mjesecima posebno brižljivo održavajte higijenu ruku i pridržavajte se uobičajenih pravila prije nego što stavite sočiva. Da biste izbjegli opasnost od infekcije, s većom pažnjom dezinfikujte kontaktna sočiva.

4 Zaboravite cigarete

Vjerovatno nikada niste razmišljali o tome kako dim cigareta utiče na zdravlje očiju, a istraživanja su povezala tu naviku s povećanim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, katarakte i oštećenja očnog nerva.

5 Kontrolišite težinu

Na vid se odražava i preterana gojaznost. Naime, višak kilograma je siguran put do razvoja dijabetesa, koji može da ošteti oči do te mjere da može doći do gubitka vida.

Najnovije

Popularno

Više savjeta