Kako oguliti kivi u samo 2 sekunde

Kivi je voće koje dolazi iz Kine gdje je već 2000 godina poznato kao ljekovito voće. Obično se jede bez kože zbog pesticida. Guljenje kore kivija može biti naporan posao, zbog njenog specifičnog sastava, ali postoje načini kako oguliti kivi za par sekundi.

U priloženom videu donosimo metodu kako oguliti kivi mu samo par sekundi koja će vam olakšati život.

U nastavku pročitajte za šta je sve kivi dobar.

Nutritivne vrijednosti / kalorije kivija

100g = 61 kalorija
Masti: 1g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 3mg (0%)
Ugljikohidrati: 15g (5%)
Vlakna: 3g (12%)
Šećeri: 9g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g kivija sadrži:
Vitamin C: 92.7mg (155% dnevnih potreba)
Vitamin K: 40.3mcg (50%)
Vitamin E: 1.5mg (7%)
Kalij: 312mg (9%)
Bakar: 0.1mg (6%)

Dobrobiti za zdravlje

Kivi je poznat po svom visokom sastavu vitamina C i to je jedan od glavnih razloga zašto ga kupujemo u hladnim zimskim danima, ali postoji još mnogo dobrobiti kivija za koje obični narod ne zna.

Kivi štiti naš DNK

Naš DNK je podložan raznim mutacijama i oksidativnom stresu, a oštećen ili promijenjen DNK sa sobom može donijeti razne, ponekad fatalne bolesti. Naučnici su dokazali da kivi štiti naš DNK od oksidativnog stresa. [1] Iako još uvijek nisu sigurni koja supstanca u kiviju je odgovorna za takav učinak, sigurni su da taj učinak nije ograničen samo na vitamin C, jer kivi sadrži još nekoliko antioksidansa i fitonutrijenata pored vitamina C.

Snižava krvni pritisak i pomaže kod zatvora

Dobar dio svježeg voća ima blagotvoran učinak na krvni pritisak zbog toga što u voću ima mnogo vlakana. Kivi pored vlakana sadrži i kalij, jedan od minerala koji dokazano snižava krvni pritisak.

Vlakna su poznata po tome što ubrzavaju put hrane kroz debelo crijevo, a to je korisno ne samo kod zatvora nego i zbog toga što se tako brže rješavamo toksina iz tijela.

Najnovije

Popularno

Više savjeta