Kako očistiti zaslon osjetljiv na dodir

Redovno čišćenje vašeg mobilnog telefona, tableta, zaslona osjetljivog na dodir od mp3 player-a, ili bilo kojeg drugog uređaja sa ovakvim ekranom je od suštinskog značaja za održavanje i dugotrajnost. Donosimo dva načina kako da obrišete mrlje s lakoćom.

Čišćenje zaslona na dodir krpom od mikrovlakana

Ovo je idealno da se očisti zaslon na dodir. Uz neke uređaje dođe ova krpa ili možete posuditi onu koju koristite za sunčane naočale.

ekrančišćenje

1Isključite uređaj prije početka čišćenja. Tada je mnogo lakše vidjeti mrlje i gdje treba više trljati krpom.

2Za početak pređite krpom vaš ekran nekoliko puta i to u manjim krugovima. Ovo će ukloniti većinu malih mrlja i otisaka.

3Samo ako je zaista potrebno, navlažite krpu medicinskim alkoholom i ponovite postupak malim kružnim pokretima. Nekada može  biti dovoljno da samo puhnete preko ekrana i iskoristite tu vlagu za čišćenje.

ekrančišćenje14Ne primjenjujte veliki pritisak na ekran prilikom čišćenja. Dovoljno je lagano pritisnuti i vršiti pokrete. Ukoliko ostane malo vlažnih tragova, ostavite da se samo osuši.

5Za kraj obavezno operite krpu od mikrovlakana. Namočite je u toploj sapunici. Topla voda služi za otvaranje vlakana i da se otpusti prljavština koja se nakupila. Nakon namakanja, izbjeći istiskivanje viška vode, odnosnu bolje je pustiti krpu da se sama osuši.

ekrančišćenje2

Na ovaj način očistite i monitor ili ekran laptopa

Dezinfekcija sa gelom od alkohola

Ova metoda je dobra jer gel uništava sve bakterije. Inače se koristi za dezinfekciju ruka.

ekrančišćenje3

1Uzmite papirni ubrus te na njega nanesite malo gela. Zatim laganim kružnim pokretima očistite zaslon.

ekrančišćenje5

2Za kraj uzmite krpu od mikrovlakana te očistite i pokupite ostatke gela i mrlje će sigurno biti uklonjene a i zaslon će biti očišćen od raznih bakterija.

ekrančišćenje6

Savjeti:

  • Ako nemate krpu od mikrovlakana, a čišćenje ne može čekati, možete iskoristiti pamučne tkanine ili komadić neke stare pamučne majice.
  • Moguće je kupiti set za čišćenje ekrana. Takav set često uključuje antistatičke maramice.
  • Ako želite dodatno zaštititi svoj uređaj možete kupiti tzv. “čuvar ogrebotina”, također poznat kao čuvar ekrana. To je zaštitna folija koja se nalijepi preko zaslona i tako ga dodatno štiti.
  • Za čišćenje izbjegavajte koristiti sve što je abrazivno ili ima malo grublje površine.
  • Pažljivo sa papirnim ubrusima. Nikada ih ne koristite u suhom stanju jer u sebi imaju drvena vlakna koja mogu izgrebati vaš ekran.
  • Izbjegavajte prskanje tečnosti za čišćenje direktno po ekranu jer postoji rizik da tečnost uđe u uređaj i ošteti ga. Umjesto toga, uvijek nanesite tečnost na krpu, istisnite višak a zatim obrišite ekran.

Najnovije

Popularno

Više savjeta