Kako očistiti peglu od kamenca i tvrdokornih mrlja

Trebalo bi redovno očistiti peglu da se na njenoj ploči ne nakupe tvrdokorne mrlje. Takođe treba voditi računa o rezervoaru za vodu da se u njemu ne nakupi kamenac, mada savremene pegle imaju filtere pa ne morate u peglu sipati destilovanu vodu. Zato treba pažljivo pročitati uputstvo za korištenje pegle kada je kupite.

Da biste spriječili stvaranje kamenca, najbolje je da odmah poslije upotrebe, dok je pegla na paru još vruća, ispraznite vodu iz nje. U peglu uvijek nalijevajte vodu prema uputstvu proizvođača.

Kako očistiti peglu

Ukoliko se u vašoj pegli već pojavio kamenac, odstranite ga na sljedeći način:

1 Isključite obavezno peglu iz struje, stavite masku na lice, zatim napravite smjesu od jednake razmjere sirćeta i soli, zagrijjte to tek toliko dok se sva so ne otopi.

2 Napunite ovom tečnošću ¾ rezervoara pegle i lagano protresite nekoliko minuta.

3 Pritišćući dugme za otpuštanje pare, ispraznite rezervoar za vodu.

4 Par puta napunite rezervoar pa ispraznite da dobro isperete peglu od ove tečnosti za čišćenje.

Na ovaj način ćete ukloniti kamenac iz rezervoara i iz rupica za paru na pegli.

Ukoliko upotrebite oštre predmete za čišćenje pegle kao što je žičana spužva ili nož, najverovatnije ćete trajno oštetiti ploču za peglanje.

Evo nekoliko korisnih savjeta kako da očistite peglu od tvrdokornih mrlja i naslaga:

1 Peglu ćete lako očistiti pastom za zube. Nanesite pastu na grijaču ploču i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite je vlažnom pa suhom krpom. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak par puta.

2 Vrućom peglom pređite preko vlažnog peškira ili aluminijumske folije.

3 Na novinu nakapajte par kapi biljnog ulja pa pređite peglom preko nje, a zatim peglom pređite preko čistog papira.

4 Naslage od sintetičkih materijala je teško skinuti, i zato morate da budete uporni. U tom slučaju koristite kupovnu pastu za čišćenje i to par puta ponovite. Na kraju je istrljajte sodom bikarbonom.

5 Zaljepljenu tkaninu na grijačoj ploči ćete skinuti tako što ćete vruću peglu snažno prevući preko pamučne, prethodno namočene krpe. Ukoliko ostane još nešto na pegli, probajte, kad se pegla ohladi to odstraniti pastom napravljenom od vode i sode bikarbone.

6 Stavite krupnu so na papir ili meku (staru) krpu i vrelom peglom peglajte po toj soli, ona će se usitnit a pegla očistit bez ikakvih posljedica.

Najnovije

Popularno

Više savjeta