Kako napraviti prirodne osvježivače zraka za kuću

Bilo da su pitanju oni na sprej pumpicu ili se uključuju u struju, sastojci, koji se obično nalaze u ovim osvježivačima, su često vrlo štetni za udisanje i duža izloženost može biti vrlo opasna po zdravlje ukućana, posebno djece i trudnica.

Kako napraviti prirodne osvježivače zraka

Zato, naučite kako napraviti prirodne osvježivače zraka koji će vašem domu dati prijatan miris bez opasnosti po zdravlje!osvjezivac-pumpica

Osvježivač na pumpicu

Potrebni sastojci:

– Pola litra vode,
– 3 kašike sode bikarbone,
– Sok od 2 limuna,

Priprema:

1 Sipajte u dublju šerpu pola litre vode i stavite na šporet da proključa. Kada voda proključa skinite sa vatre i ostavite da se hladi. Pripremite tri pune kašike sode bikarbone. Iscjedite sok od dva svježa limuna i obavezno ga procjedite kroz cjediljku kako bi se pulpa voća odvojila od soka.

2 Prokuhanu vodu, sodu bikarbonu i sok od limuna pomješajte u većoj posudi i ostavite da se ohladi. Hladan rastvor sipajte u bocu sa raspršivačem i ovako dobijen osvježivač prostora poprskajte po sobi nekoliko puta u toku dana. Ovaj osvježivač može ljeti da posluži i da se rashladite – slobodno prođite kroz oblak kapljica i ostavite da se osuše na koži.

osvjezivac-gel
Osvježivač – Gel

Potrebni sastojci:

– 30 g želatina u prahu ili granulama,
– 2 šolje hladne vode,
– 20-30 kapi eteričnog ulja po vašoj želji,
– 1 kašika soli,
– Prehrambena boja (po želji).

Priprema:

1 Šolju vode sipajte u manju šerpu i ostavite da proključa. Kad voda proključa, sipajte želatin i miješajte žicom za mućenje dok se potpuno ne otopi (želatin ne smije da prokuha). Dodajte so i drugu šolju hladne vode, pa sve dobro izmješajte.

2 U manju teglu sipajte eterična ulja i prehrambenu boju (po želji), a zatim tečnost brzo prelijte preko i sve dobro promiješajte. Ostavite da se ohladi. Kada gel dostigne sobnu temperaturu smjestite ga u prostoriju u kojoj želite svjež mirisan vazduh.

osvjezivac-para
Osvježivač – Para

Ovo je jednokratni način osvježivanja kuće, ali možda i najefikasniji.

Potrebni sastojci:

– 1 narandža,
– Pola litra vode,
– Pola šake brusnica,
– Nekoliko karanfilića,
– 2-3 štapića cimeta,

Priprema: Narandžu isjecite na četiri dijela i ubacite u šerpicu sa vodom. Dodajte brusnice, karanfilić i nekoliko štapića cimeta. Kuhajte na niskoj temperaturi i miris će se širiti vašim domom. Vodu možete zamijeniti i ponovo kuhati sastojke za novo osvježavanje kuće.

Alteternativna varijanta za vas koji ne volite miris cimeta može da bude sljedeća kombinacija: džumbir, sok od jednog limuna i šaka kora od jabuka.

Priprema: Kuhani u vodi ovi sastojci daju divan miris. Ostavite da krčkaju na laganoj vatri dok voda ne ispari.

Najnovije

Popularno

Više savjeta