Hrana za dobro raspoloženje

Možda niste znali ali je naučno dokazano da postoje namirnice koje povoljno utiču na psihičku ravnotežu pojedinaca. Osobe koje su nervozne i depresivne izborom pravih namirnica mogu da ublaže psihičke tegobe, jer uravnotežena ishrana podiže energiju, podstiče cirkulaciju i stabilizuje nivo šećera u krvi, pa otklanja umor i neraspoloženje. Neke vrste hrane povećavaju nivo serotonina, hormona koji je odgovoran za mentalno zdravlje i dobro raspoloženje i smirenost.

Namirnice za dobro raspoloženje

Čokolada

Crna čokolada sa velikim procentom kakaa, je poznati borac protiv stresa. Smirenost koja se pojavljuje nakon konzumiranja nekoliko kockica čokolade nije placebo efekat. Sastojci crne čokolade u veoma kratkom vremenskom periodu smanjuju nivo hormona kortizola, koji se luči u stresnim situacijama, i popravlja raspoloženje, a također postiče rad mozga i srca, jača kosti i mišiće, te podiže nivo energije.

Čaj

Sve vrste čaja povoljno djeluju na nervni sistem, naročito zeleni čaj koji je bogat teinom, supstancom koja smiruje i opušta. Zeleni čaj sadrži veoma male količine kofeina, pa ne postoji opasnost da dođe do razdražljivosti.

Ljuta hrana

Ljuta hrana stimuliše oslobađanje endorfina, hormona sreće. Za poboljšanje raspoloženja dodajte u hranu chili, papričice, feferone ili nešto slično.

Orašasti plodovi

Popravljaju raspoloženje i čine organizam otpornim na stres. Orasi i bademi su najbolji prirodni antidepresivi, sadrže zdrave masti i mnogo vlakana a bogati su i vitaminom E, cinkom, manganom i magnezijumom, koji pomaže da se ugljeni hidrati, proteini i masti pretvore u energiju.

Zeleno povrće

Ukoliko dođe do pada koncentracije, preporučuje se špinat i blitva. Ovo povrće sadrži folnu kiselinu koja smanjuje nivo homocisteina, hemijske supstance koja može da ošteti krvne sudove i tako poremeti dotok krvi i hranljivih sastojaka u mozak.

Banane

Ovo voće nas čini opuštenim i podižu energiju, a razlog za to je triptofan, supstanca koju naše tijelo pretvara u serotonin, koji nas opušta i popravlja nam raspoloženje. Banane također, zahvaljujući vitaminu B6, održavaju nivo šećera u krvi na konstantnom nivou u narednih nekoliko sati nakon što ih pojedemo, što doprinosi budnosti i dobrom raspoloženju.

Mlijeko

Poznato je da je mlijeko bogato kalcijumom koji opušta mišiće, reguliše krvni pritisak i eliminiše napetost. Još bolji efekat postiže se ukoliko se mlijeko zagrije i pomiješa sa kašičicom meda. Proteini iz mlijeka smanjuju anksioznost i otklanjaju nesanicu.

Zelena salata

Ova namirnica popravlja raspoloženje jer je bogat izvor folne kiseline, ali je bogata i magnezijumom, kalijumom i vitaminima A i C. Zelena salata je odlično sredstvo protiv nesanice jer sadrži mliječni sok laktukarijum koji smiruje nerve i izaziva san.

Voće

Trešnje, naročito citrusi (limun, grejpfrut) su snažni antioksidansi i ujedno sadrže vitamin C koji je veliki borac protiv stresa, ali on je i nezamjenjiv sastojak adrenalina koji stimuliše osjećaj zadovoljstva.

Najnovije

Popularno

Više savjeta