Ako možete, izbjegnite ručno pranje suđa

Oni koji ne vole da peru suđe, sad mogu da odahnu jer novo ispitivanje consumerreports.org je pokazalo da posuđe nikad, ali nikad ne treba da se pere ručno. Savjetuje se: Ako možete, izbjegnite ručno pranje suđa.

Iako nije pristupačna svima, mašina za pranje suđa je daleko bolje rješenje. Evo zbog čega.

Većina ljudi i koji imaju mašine za pranje suđa prije stavljanja posuđa u aparat, ručno skinu prvi sloj nečistoće sa njega. To je potpuno beskorisno, a i ima i jednu ozbiljnu poslijedicu, prenosi “The Washington Post”.

Ručno pranje ne čini suđe čistim

Temperatura vode koju naše ruke mogu da izdrže nije dovoljno visoka da bi uništila sve bakterije na posuđu.

To potvrđuje i podatak da su spužve za pranje suđa predmet u kući najbogatiji bakterijama. Ova činjenica je dodatan razlog štetnosti ručnog pranja sudova, jer uz ovakve spužve na njih se samo nanosi dodatni sloj prljavštine.

Moderne mašine za pranje suđa imaju velike mogućnosti da uklone bakterije i da sudove učine blistavim.  Na polju pranja sudova mašina može više od ljudske ruke.

Ručno pranje šteti životnoj okolini

Ručnim pranjem sudova troši se znatno više vode nego pranjem u mašini. Preporučuje se i izbjegavanja ručnog pretpranja, prije stavljanja posuša u mašinu.

Najbolje je da se bez vode sklone ostaci, time se štedi značajna količina vode na godišnjem nivou.

Ručno pranje ima i neke koristi

Istraživanje švedskih naučnika je pokazalo da djeca čiji roditelji ručno peru suđe imaju 40 odsto manje šanse da dobiju alergije tokom života od djeca u čijim kućama se koristila mašina za pranje suđa.

Razlog tome je što djeca iz prve grupe rastu u okruženju u kojem ima više bakterija, a izloženost njima čini ih otpornijim na izazivače alergija.

I ako nemate mašinu za pranje sudova, i to je uredu. Potrudite se samo da koristite što manje vode i da na taj način brinete o životnoj sredini.

Najnovije

Popularno

Više savjeta