Zašto se pada u nesvijest

Gubitak svijesti definitivno nije ugodno iskustvo za one kojima se dešava, ali i za one koji se nalaze u njihovoj blizini. Zašto se pada u nesvijest?

Ekipa sa YouTube kanala SciShow kratko i jasno objašnjava manje poznata svojstva vašeg tijela.

Sve se zbiva zbog “kvara” u nervnom sistemu i gubitka kisika u mozgu. Naime, mozak crpi kisik na sličan način kao što PC crpi električnu energiju – bez njega nema rada. Kisik u mozak dospijeva preko krvi i ukoliko se dovod iz nekog razloga zaustavi ili uspori, dolazi do stanja poznatog kao sinkopa ili narodski rečeno – padanje u nesvijest.

Iako postoji čitav niz bolesti i stanja koje uzrokuju gubitak svijeti, najčešći oblik kojega smo svi doživjeli ili vidjeli je vazovagalna sinkopa. Javlja se kada tijelo pretjerano reagira na određene okidače kao što su prizor krvi.

Ime je dobila po vagusnom nervu, lobanjskom živcu koji snabdijeva svojim ograncima srce, pluća i abdominalne organe. Također, on je odgovoran za “restartovanje” tijela nakon što doživi šok. Da bi vas smirio on uspori rad srca i raširi krvne sudove, ali ponekad se desi da pretjera što se kod nekih ljudi manifestira kao gubitak svijesti zbog manjka kisika u mozgu.

Na sreću, isti nerv ubrzo shvata da je pogriješio i u roku od nekoliko sekundi ispravlja grešku budeći nas podizanjem pritiska i vraćanja broja otkucaja srca na normalan nivo.

Zašto se pada u nesvijest?

Najnovije

Popularno

Više savjeta