Stvari koje niste znali o Nikoli Tesli

Nikola Tesla ikona je naučnog svijeta koja dolazi iz naših krajeva te je samim time do nedavno najviše obožavatelja imao na području bivše Jugoslavije. Donosimo vam deset činjenica o jednom od najvećih izumitelja ikad…

Čovjek od groma

Zahvaljujući popularizaciji ekološki osvještenih tehnologija i adventu nove ere električne energije, ovaj vizionar ponovno je dosegnuo mjesto koje je zaslužio. Uostalom, šta reći o čovjeku koji se rodio za vrijeme oluje i izmislio izmjeničnu struju? Ne, ne šalimo se. Nikola Tesla se rodio otprilike u ponoć između 9. i 10. jula 1856. Prema priči koju prepričava njegova porodica, babica je posegnula rukama u zrak te u panici rekla ‘Ovo dijete bit će dijete tmine’, na što je Teslina majka odgovorila: ‘Ne, bit će on dijete svjetla’.

Muzej Nikole Tesle u SAD-u financiran je zahvaljujući stripu

Teslin toranj, odnosno Wardenclyffe restauriran je zahvaljujući intervenciji najvećih obožavatelja njegovog života i djela. U majuu ove godine zgradu je otkupio Centar za znanost Tesla za oko 1,3 miliona dolara. Sredstva je donirala popularna stranica za javno financiranje IndieGoGo. Organizator i glavni pokretač kampanje je Matthew Inman, ilustrator poznat po online stripu Oatmeal.

Tesla je bio zagriženi ekolog

Nikola Tesla je, sudeći prema riječima savremenika ‘bio jako zabrinut zbog činjenice da ljudi prebrzo troše resurse našeg planeta, što ga je ponukalo da se bavi obnovljivim izvorima energije’. Tesla je stoga odlučio proučavati  načine izvlačenja prirodne energije iz zemlje i zraka. U svojem je laboratorijiu stvorio umjetnu munju i zabilježio razliku potencijala između Zemlje i predmeta visoko u zraku.

Tesla je koncipirao tehnologiju smartfona još davne 1901.

Tesla je imao  izvrsne ideje, no rijetko kad ih je uspio provesti u praksu. U utrci za razvijanje transatlantičkog radija piše autor i profesor W. Bernard Carlson, Tesla je poslovnom partneru J.P. Morganu predstavio nove načine instantne komunikacije – slanje stanja na burzi i kratke telegramske poruke. On bi svaku poruku putem cijevi primio u laboratorij, gdje bi ih potom kodirao i pridružio izabranoj frekvenciji. Tu bi frekvenciju odašiljao prema uređaju koji stane u ruku. Drugim riječima, Tesla je neizravno osmislio smartfon i bežični internet.

Tesla je uspio isprepadati Marka Twaina

Postoji poznata legenda o tome da je Tesla u laboratoriju u Manhattanu imao funkcionalni stroj za zemljotrese koji je mogao protresti njegovu zgradu te je, navodno, tokom jednog testiranja skoro srušio cijeli kvart. Teslin uređaj navodno nije bio stroj za potrese, već oscilator frekvencija. Klip smješten ispod platforme u labosu stvarao je ogromnu buku i trešnju tijekom eksperimentiranja.

Kvart, navodno, nije uspio srušiti, no ono što mu je pošlo za rukom je ‘prestrašiti Marka Twaina’. Twain je, naime, bio naširoko poznat po probavnim poteškoćama. Jednog dana Tesla, koji je Twaina upoznao u klubu za gospodu, odlučio autora pozvati u svoj labos. Twainu je rekao da stane na platformu i okrenuo prekidač. Nakon minute i pol, Twain je skočio s platforme i brzo otrčao u obližnji zahod.

Tesla bi poludio svaki put kad bi vidio – bisere

Biseri su, čini se, bili Teslin kriptonit. Svaki put kad bi ih vidio, oni bi u njemu stvorili toliko gađenje da nije mogao razgovarati sa ženom koja bi ih nosila. Kad god bi njegova tajnica došla na posao s biserima oko vrata, poslao bi ju kući. Nitko ne zna zbog čega je imao takvu averziju prema tom nakitu, no znamo da je imao vrlo specifični ukus za stil i estetiku.

Tesla je, tvrdi profesor i autor knjige ‘Tesla: Izumitelj električnog doba’ W. Bernardu Carlson, imao vrlo čudan ukus. Toliko da je tokom svake večere nosio bijele rukavice te se smatrao ‘vrlo fino odjevenim muškarcem’. Svaka njegova fotografija je, očekivano, bila snimljena kako bi uhvatila njegovu ‘dobru stranu’.

Tesla se panično bojao mikroba, a koristio je fotografsko pamćenje

Tesla je bio poznat po fotografskom pamćenju. Znao je upamtiti slike u knjigama i koristiti ih kao temelje za svoje izume. Također je navodno mogao vizualizirati u tri dimenzije čime je suzbijao noćne more koje su ga proganjale od malih nogu. Zbog ovoga je postao praktički mitološka figura u popularnoj kulturi. Također je, tvrdi Carlson, gajio velik strah od bakterija. Razlog ovome bila je kolera od koje je kao mališan skoro nastradao.

Napravio je toranj koji izvlači struju iz zraka

Njegov izum je 56 metara visok toranj na Long Islandu, a plan mu je bio izvlačiti struju iz zraka i slati ju primatelju kroz zemlju. Na žalost svih nas, projekat nije doveden kraju. 1917. toranj je bio srušen, krivci su bili investitori koji su od nakon havarije htjeli pokrasti čim više Teslinih izuma.

Neki Teslini izumi postali su državne tajne

Nakon što je 1943. umro, Ured za vlasništvo stranaca uzeo je sve njegove stvari. Većina njih završila je u rukama Tesline obitelji od kojih je velik broj prebačen u Teslin muzej u Beogradu. Neki dokumenti, doduše, još stoje skriveni i zatrpani u arhivama  američke vlade.

Tesla je doslovno planirao osvijetliti cijeli planet

Nikola Tesla bio je uvjeren da može osvijetliti Zemljinu atmosferu, rastjeravši tamu i stvorivši novu eru vječitog svjetla. Tesla je razvio teoriju da gornja atmosfera sadrži plinove koji mogu provoditi električnu energiju visoke frekvencije koja bi, da je sve pošlo kako spada, stvorila ‘noćno svjetlo za cijeli planet’.

Izvor: tportal

Najnovije

Popularno

Više savjeta