Sadnja drveća iz zraka može riješiti problem nestajanja šuma

Može li čovječanstvo dobiti bitku sa klimatskim promjenama? Izgledi su jako dobri ukoliko se stvarno potrudimo. Sadnja drveća iz zraka je jedan korak prema tome.

Najvažniji sistem na zemlji – ekosistem je ugrožen pretjeranom sječom drveća. Sa svakim posječenim drvetom gubimo dio zemljinih pluća. Pretjerana potreba čovječanstva za drvetom i njegovim prerađevinama je prevelika i ne može se nadoknaditi ručnom sadnjom.

Sadnja drveća iz zraka

Stari vojni avioni se mogu preraditi i upotrijebiti u svrhu sadnje drveća iz zraka. Na ovaj način može se posaditi i do 900.000 drveća dnevno. Pored prednosti masovne sadnje, ovaj način je značajan jer se mogu dosegnuti izolovana područja gdje je ručna sadnja nemoguća.

Program ovakve sadnje koji se već počeo eksperimentalno koristiti sadrži i neke od najbrže rastućih sadnica. Na ovaj način za nekoliko godina mogao bi se skoro pa riješiti problem nestajanja šuma zbog pretjerane sječe.Sadnja drveća iz zraka

Tehnologija

Prema riječima Jacka Waltersa, umirovljenog RAF pilota, C-130 Hercules teretni avioni koji su originalno služili za postavljanje mina iz zraka, mogu se preurediti za sadnju drveća iz zraka. Danas postoji oko 2.500 ovakvih aviona u svijetu u 70 različitih zemalja koji se uopšte ne koriste. C-130 Hercules - Sadnja drveća iz zraka

Njihovom upotrebom u ove svrhe moglo bi se posaditi oko 900.000 sadnica dnevno.Mogli bismo letjeti na visini od 300m pri brzini oko 240 km/h i u tom slučaju bismo sadili oko 3.000 sadnica u minuti, ističe Walters.

Najnovije

Popularno

Više savjeta