Otkriveno šta je ljudski “miris smrti”

Znanstvenici su uspjeli otkriti što je točno to što psi tragači uspijevaju nanjušiti kad tragaju za određenim tijelom. Prema studiji objavljenoj u časopisu PLoS ONE, taj jedinstveni ljudski miris smrti, može nastati kada se kombinacija spojeva, estera, oslobađa tijekom raspadanja tijela.

Šta je ljudski miris smrti

Kada ljudsko, ali i životinjsko tijelo dođe u fazu raspadanja, u okoliš se emitira širok spektar hlapivih organskih spojeva. Prethodne studije, kako bi okarakterizirale taj miris, također su identificirale razne spojeve, ali specifičan marker za ljudsku razgradnju nije bio izoliran.

Stoga su Elien Rosier i njezini kolege sa Sveučilišta u Leuvenu ispitali spojeve nastale tijekom šest mjeseci od raspadanja ostataka šestero ljudi i 26 životinja – zečeva, miševa, krtica, žaba, pilića, drozdova, djetlića, grmuša, vrabaca, jesetara, kornjača i, naravno, svinja. Svinjski ostaci često se koriste kao zamjena za ljudske jer imamo sličnu pokrivenost kože dlakama, težinu, omjer mišićne mase, crijevnu floru i sl. Organi ljudskih i svinjskih ostataka također su uklonjeni i analizirani odvojeno.

Budući da razgradnja može biti pod utjecajem raznih okolišnih čimbenika, od temperature i vlažnosti pa sve do vrste tla, istraživački tim odlučio je staviti ostatke u staklenke u laboratorij na sobnoj temperaturi. Metalni čepovi na staklenkama nisu bili čvrsto zatvoreni kako bi određena količina kisika ipak ušla unutra. Identificirali su 452 spoja, a specifična kombinacija osam spojeva razlikuje ljudske i svinjske ostatke od ostataka ostalih životinja. Nadalje, istraživači su uspjeli odvojiti ostatke svinje od ljudskih ostataka na temelju pet estera – spojeva koji se mogu naći u masti i ulju.

Dakako, potrebno je još puno rada u ovom polju kako bi se dodatno potvrdili ti rezultati. Identifikacija ljudskih specifičnih markera mogla bi pomoći da se psi tragači još bolje treniraju, što bi ih učinilo učinkovitijima i bržima pri pronalaženju tijela. Također, u budućnosti bi možda moglo biti moguće razviti i prijenosni uređaj dovoljno osjetljiv za pronalazak ljudskih ostataka.
Izvor: znanost.geek.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta