Neočekivani izvori radijacije

Neočekivani izvori radijacije su svuda oko nas. Prema istraživanju sprovedenom u Americi polovina radijacije godišnje dolazi iz prirodnog okruženja, dok druga polovina dolazi iz vještačkih izvora – medicinskih, industrijskih itd.

Neočekivani izvori radijacije

Vazduh i tlo

Radon je plemeniti gas, a najviše ga ima u zemljištu. Nastaje radioaktivnim raspadanjem radijuma. Prema statistici jedan je od najčešćih uzroka karcinoma.

Hrana

Gotovo sva hrana sadrži, makar u tragovima, radioaktivne elemente kalijum i radijum. To su veoma male vrednosti, koje na godišnjem nivou iznose oko 30 milirema. Banane su, na primjer, voće poznato po sadržaju radioaktivnog izotopa, mada su u pitanju količine koje nisu štetne po zdravlje ljudi.

Sunce

Iako Zemljina atmosfera štiti od neprekidnih štetnih kosmičkih zračenja koja stižu na našu planetu odbijajući se od zvijezda i drugih planeta, postoji određena količina ove vrste radijacije koja dopire do nas. Mjesto života ima ulogu u tome kojoj količini radijacije smo izloženi, pa je tako na većoj nadmorskoj visini lakši prolazak UV zraka.

Letenje avionom

Od visine i širine aviona zavisi koliko će se zračenja asporbovati tokom leta. Tokom nekog prosječnog leta svaki putnik primi od 2 do 5 milirema, što je manje od polovine zračenja koje se primi tokom rendgenskog snimanja grudnog koša (10 milirema).

Mobilni telefoni

San Francisko je preduzeo inicijativu da proizvođači mobilnih telefona na deklaracijama istaknu količinu zračenja koju emituju mobilni telefoni, ali ovi podaci još uvijek nisu poznati javnosti.

Kao i tornjevi koji emituju radio talase i WI-FI mreže, i mobilni telefoni su izvori zračenja. Stručnjaci savjetuju da se koriste slušalice za telefonske razgovore i da se telefon u toku spavanja ne drži u blizini glave.

Rem (engl. Rentgen Equivalent for Men) je mjerna jedinica koja označava količinu ekvivalentne doze ionizirajućeg zračenja. Nastala je na osnovu mjerne jedinice rendgen.

Izvor: punkufer.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta