Kora naranče mogla bi očistiti okeane od žive

Industrijski otpad i kora naranče mogli bi ubrzo postati neizostavnim dijelom borbe protiv štetnih onečišćenja živom. Naime, Justin Chalker sa Sveučilišta Flinder osmislio je novi netoksični polimer sastavljen prvenstveno od sumpora i limonena – dostupnih nusprodukata naftne i industrije citrusa. Godišnje te dvije industrije zajedno proizvedu više od 77 milijuna tona sumpora i 77 tisuća tona limonena koji bi se mogli jeftino ponovno iskoristiti.

„Kontaminacija živom prisutna je u mnogim dijelovima svijeta, te tako utječe na opskrbu hranom i vodom stvarajući ozbiljnu potrebu za učinkovitim i isplativim načinom za rješavanje tog problema”, rekao je Chalker.

Kora naranče kao čistač

Polimer, koji može detektirati i ukloniti živu u vodi, ali i tlu, postaje svijetložute boje u prisutnosti toga štetnog elementa. Ne samo da je taj novi polimer dobar za rješavanje problema onečišćenja živom, već također čini to da se industrijski i citrusni otpad dobro iskoristi, pretvarajući ga u oblik koji je mnogo jednostavniji za pohranu, tako da ga je lako ukloniti i zamijeniti.

Već je ranije potvrđeno da je živa neurotoksin koji može utjecati na funkcioniranje mozga i središnjeg živčanog sustava. Prema časopisu Natural Resources Defense Council, živu u okoliš emitiraju elektrane, tvornice cementa, određeni kemijski proizvođači i ostala industrijska postrojenja.

U jednom trenutku živa se također često koristila u raznim proizvodima za kućanstvo, kao što su termometri i termostati. No, u posljednjih nekoliko godina izjave stručnjaka povećale su zabrinutost zbog količine žive prisutne u ribi; kroz proces poznat kao biomagnifikacija, živa se može akumulirati u velikim količinama u ribi i drugim predatorima na vrhu hranidbenog lanca.

Najnovije

Popularno

Više savjeta