Kako komarci hodaju po vodi

Tamo gdje je ustajala voda, tu su i komarci: te malene krvopije slijeću na površinu vode te polažu svoja jajašca tik ispod nje. No istraživači su sada otkrili i tajnu kako komarci hodaju po vodi bez imalo napora. Prema studiji objavljenoj u časopisu AIP Advances, za tu je sposobnost zaslužan superfleksibilni nožni segment – kosti zastoplja.

Kako komarci hodaju po vodi

Noga komarca sastoji se od tri segmenta prekrivena sitnim, gotovo mikroskopskim, ljuskicama koje se odbijaju od vode: femur strši iz trbuha i povezuje se s tibijom koja se spaja na kostima zastoplja. Kosti zastoplja (tarsus) vrlo su duge, tanke i fleksibilne, za razliku od bedrene kosti (femura) i tibije, koje su kraće, prilično debele i krute. A tarsus je jedini segment koji zapravo dolazi u dodir s vodom. Valja spomenuti kako su prethodni radovi  na ovu temu uglavnom bili usmjereni na istraživanje potpore koju vodena površina pruža cijeloj nozi, a ne njezinim pojedinim segmentima.

Stoga je tim znanstvenika predvođenih Jianlin Liuom odlučio ispitati snagu koju pojedini segmenti nogu stvaraju u odnosu na površinu vode. Istraživanje su proveli na Culex pipiens pallens vrsti komaraca pronađenoj u kineskim gradovima Jinzhou i Shenyangu. Kako bi izmjerili snagu koju proizvode fleksibilne kosti zastoplja, u nogu komaraca zabili su čeličnu iglu te podesili kut i snagu između noge i površine vode, cijelo vrijeme promatrajući proces mikroskopom i kamerom.

Rezultati su pokazali kako komarci imaju sposobnost hodanja po vodi zahvaljujući kostima zastoplja koje su u snažnom horizontalnom kontaktu s površinom vode. Kada te, iznimno fleksibilne, kosti dodirnu površinu, svih šest nogu počinje stvarati uzlaznu silu koja je 20 puta veća od njihove tjelesne težine. „Ovo otkriće ruši klasično stajalište kako više nogu komaraca učinkovitije proizvodi silu. Umjesto toga, smanjujući broj nogu koji je zapravo u dodiru s vodom, utjecaj adhezivne sile na insekte dramatično se smanjuje te im pomaže kod polijetanja.“, kaže Liu.

Kako strukturna sposobnost kostiju zastoplja uspijeva postići tako veliku potpornu silu po jedinici duljine, međutim, za sada još uvijek ostaje misterij.

Najnovije

Popularno

Više savjeta