Kako imati jake kosti u starosti

Pozitivni učinci vježbanja dok smo mladi traju duže nego što smo dosad mislili i direktno utiču na jake kosti u starosti.

Istraživanje –  jake kosti u starosti

Nova otkrića sugeriraju da bi fizička aktivnost mogla povećati gustoću i veličinu kosti, što može značiti postojanje manjeg rizika od osteoporoze kasnije u životu – otkrila je studija na Sahlgrenska Academy s University of Gothenburg u Švedskoj.

Za ovo istraživanje, proučeno je 3200 muškaraca i njihove kosti te su zabilježene njihove navike u vježbanju. Od njih, oko 2300 osamnaestogodišnjaka je nasumično izabrano te su njihove petne kosti pregledane od strane istraživača. Petna kost je posebno korisna za istraživanje jer je pod izravnim utjecajem vježbanja te pod stalnim pritiskom pune tjelesne težine. “U ovoj grupi, otkrili smo da su aktivni sportaši te oni koji su se bavili sportom imali veću gustoću kosti nego oni koji se nisu bavili sportom”, objašnjava Martin Nilsson, fizioterapeut i student medicine na Institute of Medicine.

Istraživači su također promotrili gustoću kosti i strukturu donjeg dijela noge u 360 devetnaestogodišnjaka koji su se u prošlosti bavili sportom, ali se više ne bave. Otkrili su da muškarci koji su se prestali baviti sportom prije više od 6 godina još uvijek imaju veće i deblje kosti od onih koji se nikad nisu bavili sportom. “Ovaj je rezultat posebno važan jer znamo da su kosti sa velikim površinama izdržljivije i otpornije na prijelome nego manje i uže kosti”, kaže Nilsson.

Istraživači su nastavili s istraživanjem gustoće kosti cijelog tijela u oko 500 nasumično odabranih 75-godišnjaka. Oni koji su se bavili natjecateljskim sportom 3 ili više puta tjedno u bilo kojem razdoblju između desete i tridesete godine imali su veću gustoću kosti od onih koji se nisu bavili sportom. Istraživači su dakle uspostavili pozitivnu vezu između vježbanja u mladosti i veličine i gustoće kosti. Veza je još i jača ako se uzme u obzir vrsta sporta kojom su se bavili.

“Kosti najbolje reagiraju kad smo mladi, te ako treniramo i ojačamo ih vlastitom težinom u tim godinama, stimuliramo njihov razvoj”, naglašava Nilsson. “Ovo može biti važno i za snagu kosti kasnije u životu, te smanjiti rizik od lako lomljivih kosti.”

Izvor: znanost.geek.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta