Kako golubovi izbjegavaju objekte i prolaznike?

Kako golubovi vrlo spretno izbjegavaju prepreke poput bandera, automobila, prolaznika i nebodera? Sada su znanstvenici tu njihovu sposobnost ulovili na kameri.

Kako golubovi izbjegavaju objekte i prolaznike?

Za vrijeme leta, golubovi moraju odabrati između dva načina letenja – sigurnog i učinkovitog leta. Kada lete između, primjerice, dvije bandere, golubovi biraju između dvije opcije. Mogu podići krila i napraviti „pauzu“ između zamaha krilima, tj. odgoditi sljedeći zamah ili saviti krila prema tijelu.kako-golubovi-izbjegavaju-objektegif

Prva opcija je učinkovita jer se njome troši malo energije i ne gubi se na visini. Sklapanje krila zahtijeva više energije, a golubovi ubrzo gube na visini, no to je siguran način da se spriječi ozlijeda koja bi bila rezultat zalijetanja u neku zgradu ili neku drugu prepreku.

Istraživanje je uključivalo dresiranje četiriju golubova da lete uskim hodnikom niz koji su znanstvenici postavili nekoliko prepreka kako bi provjerili koju tehniku će golubovi koristiti. Kada se radilo o uskim prostorima, golubovi su preferirali sigurnu opciju u kojoj su savijali krila jer je postojala velika mogućnost da se zalete u stup.

U nešto širim prostorima, golubovi nisu bili previše zabrinuti oko bliskog susreta sa stupom i bili su skloniji rizičnijoj opciji rađenja pauze između zamaha krilima.

“Izbor između dva položaja tijela ovisi o elementima opreza i nesigurnosti – efikasniji način leta golubovi koriste kada su izgledi za sudaranje s nekim predmetom maleni”, zaključak je studije.

Najnovije

Popularno

Više savjeta