Kako funkcioniše neprobojno staklo

Na prvi pogled staklo otporno na metke izgleda kao svako drugo staklo, ali tu svaka sličnost prestaje. Za razliku od običnoga stakla koje se razbije kada ga pogodi metak, neprobojno staklo ima mogućnost zaustavljanja istoga. Naime, neprobojno staklo je napravljeno tako da izdrži jedan ili više metaka, ovisno o debljini stakla i vrsti oružja koje koristimo.

Kako neprobojno staklo može zaustaviti metke?

Razni proizvođači rade različite vrste neprobojnoga stakla, ali u osnovi je svako takvo staklo napravljeno od sloja polikarbonata,  tj. čvrste prozirne plastike, koja se nalazi između dva sloja običnoga stakla. Proces kojime se dobiva neprobojno staklo zove se ‘lameliranje'(proces spajanja dvaju ili više komada jednostrukih stakala). Tim procesom stvara se materijal sličan običnome staklu, ali puno deblji.  Neprobojno staklo ima debljinu između 7 i 75 mm. Metak koji je ispaljen prema neprobojnome staklu proći će kroz prvi sloj stakla, ali sloj polikarbonata ima sposobnost apsorbiranja energije i on će zaustaviti metak prije nego dođe do zadnjega sloja.

Mogućnost neprobojnoga stakla da zaustavi metak određena je debljinom stakla. Metak ispaljen iz puške pri udaru u staklo imat će puno veću silu nego što bi ju imao metak ispaljen iz pištolja, i zato tanje neprobojno staklo teže zaustavlja metak ispaljen iz puške, nego metak iz pištolja.

Postoji još jedna vrsta neprobojnoga stakla, a to je ona koja je neprobojna samo s jedne strane, odnosno, jedna strana zaustavlja metak, dok kroz drugu stranu metak prolazi kao što bi prošao kroz obično staklo. Takva vrsta stakla radi se lameliranjem krhkoga komada materijala s fleksibilnim materijalom.

Zamislite automobil opremljen takvim staklom koje je neprobojno samo s vanjske strane automobila. Ako osoba izvan automobila ispali metak u staklo, metak će prvo pogoditi krhku stranu i staklo će se razbiti na mjestu gdje je metak pogodio i apsorbirati dio njegove energije. Fleksibilni materijal će zatim apsorbirati ostatak energije i zaustaviti metak. Metak ispaljen iz unutrašnjosti će lako proći kroz staklo jer je snaga metka koncentrirana na malom području, zbog čega se materijal rasteže i krhki dio stakla puca prema van, dopuštajući metku da prođe kroz staklo.

Izvor: znanost.geek.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta