Kako efikasnije učiti

Tokom vremena svaki učenik razvije svoj stil učenja. Postoji mnogo faktora koji utiču na to kako efikasnije učiti.

Kako efikasnije učiti

Radno okruženje

Imajte svoje mjesto za učenje koje će biti organizirano prema vašim navikama i potrebama i mjesto gdje ćete držati svoje knjige i bilježnice. Neka to bude mjesto na kojem će biti tišina i gdje vas neće ometati drugi zvukovi ili osobe. S obzirom da vam može smetati i potpuna tišina idealno bi bilo u pozadini pustiti laganu glazbu koja će neutralizirati sve ostale zvukove koji predstavljaju smetnje. Također, dok učite nije loše isključiti zvukove na mobitelu kako vam ne bi stalno odvraćao pažnju.

Napravite plan

Na početku napravite plan polaganja testova, raspitajte se kako će ispit izgledati i tome prilagodite učenje. Učite što je više moguće na istom mjestu, a u vrijeme najžešćeg učenja budite fizički aktivni i prošetajte se. Razdijelite gradivo na manje cjeline, radite svoje bilješke, a ako nešto ne razumijete – pitajte nekoga. Također, ako je moguće nemojte učiti noć uoči polaganja testa, radije se naspavajte.

Učite aktivno

Dok učite potrudite se da to gradivo razumijete i povezujte ga s onim znanjem koje već imate te pokušajte što manje učiti napamet. Učenje napamet je teže, a kasnije to gradivo zaboravite i morat ćete ga učiti ponovno, ako vam zatreba. Kako biste učili aktivno dok učite čitajte poluglasno i ponavljajte male cjeline.

Šta NE činiti dok učite

Vodite računa kada su vam ispiti i prema tome rasporedite vrijeme. Napravite plan koji odgovara vašim potrebama. Ne brzajte kroz gradivo, već aktivno ponavljajte. Ne odustajte od učenja ako naiđete na dio gradiva koji ne razumijete i ne prekidajte učenje zbog zabave ili drugih poslova.

Kako učiti

Kada se uči matematika, fizika, hemija i slični predmeti, potrebno je razumijevanje gradiva te vježbanje zadataka. Roditeljeva uloga je da djetetu objasni gradivo ako ga dijete ne razumije, pomogne mu da uoči vlastite pogreške te ih samo ispravi. Kod učenja takvih predmeta pomaže ispisivanje formula na zaseban papir ili u teku.

Najnovije

Popularno

Više savjeta