Da li LED sijalice mogu pregoriti

Možda se čini kao pitanje s očiglednim odgovorom, ali LED sijalice ne gore na isti način kao tradicionalne sijalice sa žarnom niti. Evo šta se dešava umjesto toga.

Da li LED sijalice mogu pregoriti

Kada sijalica sa žarnom niti dođe do kraja svog životnog ciklusa, žarna nit pregori, često sa dramatičnim dimom unutar sijalice. Ovisno o tome koliko je sijalica moćna, možda ćete čak čuti kvar poput škripanja stare bljeskalice.

LED sijalice rade puno drugačije i snažno se oslanjaju na blijedi dio. Sijalica sa žarnom niti radi tako što šalje električnu struju kroz filament sve dok nit ne zasja i emituje svjetlost. LED diode su diode koje emituju svjetlost. Nasuprot tome, emituju svjetlost kada je specijalna dioda pobuđena strujom.

Osim nekog katastrofalnog kvara električnog sistema koji napaja diodu, dioda nikada neće “izgorjeti”. Jednostavno, vremenom postaje sve manje efikasna. Na primjer, kada pročitate dokumentaciju za LED sijalicu, svjetlosnu traku ili bilo koju drugu opremu za LED rasvjetu, vidjet ćete procjene životnog vijeka poput „traje 50.000 sati“.

Ta procjena ne pokazuje da će LED dioda nakon 50.000 sati rada iskočiti i pregorjeti. Procjena pokazuje da će do 50.000 sati LED dioda izgubiti dovoljno efikasnosti da biste primijetili da više nije svijetla kao što je bila. U teoriji, LED sijalica bi mogla da traje milion sati ili više, ali na kraju, sijalica bi mogla da emituje samo onoliko svetlosti koliko i prigušena noćna sijalica.

Ako je LED dioda označena kao da traje 50.000 sati sa ocjenom L70, to znači da će na 50.000 sati LED biti 70% svijetliji kao što je bio (ili, da kažemo obrnuto, bit će 30% tamniji). Ocjena L70 je osnovna vrijednost u industriji, tako da ako ne pronađete L-ocjenu za sijalicu, sigurno je pretpostaviti da je to vjerovatno L70.

Ako želite sijalice sa dužim efektivnim vijekom trajanja, isplati se pažljivo pregledati kutiju ili pogledati proizvod na internetu kako biste dobili bolje tehničke specifikacije. Mnoge ljepše LED sijalice imaju L80, L90, ili čak “> L90” ocjene što ukazuje da će nakon navedenog životnog vijeka, recimo, 50.000 sati, biti 80%, 90% ili više od 90% svjetlije kao što su bile kada su bile nove.

LED sijalice ne izgaraju, ali njihovi krugovi mogu otkazati

Ako LED dioda ne pregori, već polako nestaje tokom godina i godina korištenja, zašto se ponekad čini da je pregorjela?

Krivac je skoro uvek unutrašnje kolo unutar kućišta sijalice, a ne sama LED dioda (iako LED može na kraju postati žrtva kvara kola).

Za razliku od sijalica sa žarnom niti, LED sijalice imaju više stvari ispod haube. Unutar sijalice sa žarnom niti, ne postoji mnogo više od jednostavnog kruga sa žarnom niti u sredini za proizvodnju svjetlosti. Unutar LED sijalice, s druge strane, nalazi se mala ploča sa više komponenti.

Kada LED sijalica “pregori”, to je gotovo uvijek zato što je neka komponenta na pločici otkazala, bilo zbog greške u proizvodnji ili zato što se sijalica pregrijala.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta