Zašto je zabranjeno koristiti telefon u avionu

Da li ste se ikada zapitali zašto je zabranjeno koristiti telefon u avionu? Većina ljudi misli da je to zbog ometanja navigacionih instrumenata samog aviona. Ipak, to nije glavni razlog. Evo zbog čega se od vas traži da ne koristite telefon u avionu!

Zašto je zabranjeno koristiti telefon u avionu

Piloti tvrde da aktivni pametni telefoni mogu da zasmetaju njihovim navigacionim sistemima. Kako oni ističu “Nikada zapravo nije dokazano da se signal telefona miješa sa navigacionim sistemima gdje im tako otežava rad. Ipak, ako se nikada nije desilo to ne znači da se neće desiti.”

No, pravi razlog zbog čega se od putnika zahtjeva da isključe svoje telefone ili barem prebace u “Airplane” režim je zbog komisije za komunikacije SAD odnosno zbog FCC-a.

Zakoni FCC-a zabranjuju korištenje telefona u avionu kako bi se spriječilo mješanje telefonskog signala sa radio signalima na zemlji. To znači da aktivan telefon, dok je na visini od 12 klimetara na nebu, bi verovatno kupio signale sa nekoliko baznih stanica na zemlji, a to automatski znači opterećenje mreže i ometanje ostalih signala.

Pojedini avio prevoznici imaju baznu stanicu u okviru aviona pa tako putnici mogu nesmetano koristiti svoje telefone. Također, mnogi avio prevoznici nude i internet za svoje putnike tako da oni putem WiFi bez problema mogu surfovati internetom ili slati poruke i pozivati.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta