Za šta se koristi NFC na telefonu

Sigurno ste se nekada zapitali za šta se koristi NFC na telefonu i za šta sve on može biti koristan? Benefiti su itekako prisutni samo što ih mi ne vidimo.

NFC modul vjerovatno mnogima ne znači ništa više od “niko ne koristi ovo”. Većina telefona danas dolaze sa NFC modulom (Near field communication) međutim malo je korisnika koji znaju kako ga mogu iskoristiti ili onih koji ga uopšte i koriste. Bilo da znate kako se koristi ili ne, mi ćemo vas podstaknuti da počnete sa korištenjem svih benefita NFC modula.

Kako aktivirati NFC

kako uključiti NFCPrvo se uvjerite da li vaš Android uređaj ima NFC modul.

Zatim uključite NFC. To ćete učiniti jednostavnim pristupanjem podešavanjima svog Android uređaja. Unutar podešavanja pronađite kategoriju “Wireless & Networks” unutar koje se nalazi prekidač za uključivanje NFC modula.

Imajte na umu da oba uređaja moraju imati NFC module kako bi razni benefiti došli do izražaja.

Kako koristiti NFC

kako uključiti NFC i Android beamKako biste prebacili neke podatke putem NFC-a potrebno je da prvo aktivirate “Android Beam” funkciju, a zatim prislonite jedan uređaj o drugi koji je takođe opremljen NFC modulom. U slučaju da ih razdvojite, oni će vas automatski obavestiti da ih ponovo spojite.

Za šta se koristi NFC na telefonu

1 Dijeljenje kontakta

za šta se koristi NFC na telefonu - dijeljenje kontakataKada želite nekom da date svoje kontakt informacije kao što su broj telefona, profilna fotografija, email i sl. sve što je potreno da uradite je da pronađete svoj kontakt, prislonite telefon uz telefon. Tada će se putem NFC-a sve proslijediti i sačuvati na prislonjeni, tj željeni uređaj. Ovo funkcioniše za bilo koji drugi kontakt, sve dok je sačuvan u imenik aplikaciji.

Dakle, ako su vam prsti prljavi i ne možete da kuckate po telefonu, jednostavno zamolite prijatelja da vam putem NFC-a prebaci sve informacije.

2 Dijeljenje fotografija

za šta se koristi NFC na telefonu - dijeljenje fotografijaSnapchat nije jedini način da nekom brzo pošaljete fotografiju. To možete učiniti i putem NFC-a. Jednostavno putem galerije pristupite fotografiji koju želite da podijelite, prislonite telefon uz telefon i dodirnite po sredini ekrana.

Ovo je definitino najbrži način da se lokalno podijeli fotografija.

3 Dijeljenje aplikacija

za šta se koristi NFC na telefonu - dijeljenje aplikacijaKada igrate neku igricu obično se ljudi okupe oko vas i raspituju se oko igre. Najlakši način da ih se otkačite je da im instalirate igricu koju igrate. Međutim, to će obično zahtijeva vrijeme. Uz NFC to je sasvim brzo i lako. Tokom igranja vaše omiljene igrice samo prislonite vaš telefon uz telefon prijatelja i dodirnite po sredini ekrana. Tada će se vašem prijatelju prikazati igrica u Google Play prodavnici sa tasterom za instaliranje.

Dakle, ovo je najbolji i najbrži način da podijelite igricu a da pritom ne izlazite iz nje.

4 Dijeljenje ruta

za šta se koristi NFC na telefonu - dijeljenje rutaKada se nađete u situaciji da nekom želite da pokažete put do određene lokacije, najlakši mogući način je da mu na njegovom telefonu podesite rutu pomoću Google Maps aplikacije. U suštini to uvijek možete odraditi direktno na telefonu vašeg prijatelja, međutim to ne znači da je lak i brz posao. Uvijek je bilo koji posao lakše odraditi na svom uređaju, prije nego na tuđem. Shodno tome, na svom telefonu pronađite željenu lokaciju, kreirajte rutu, prislonite telefon uz telefon i dodirnite po ekranu telefona. Tada će se vašem prijatelju prikazati cijela ruta kojom treba ići kako bi stigao do željene lokacije.

Ovo je takođe veoma korisno kada razgledate neke lokacije pa želite da to brzo podijelite sa osobom pored vas. Isto tako, ako imate sačuvane lokacije, najlakše ih je podijeliti baš na ovaj način.

5 Pokretanje aplikacije

za šta se koristi NFC na telefonu - pokretanje aplikacijaAko koristite aplikaciju koju vaš prijatelj ima na svom uređaju, vrlo lako možete da je pokrente jednostavnim prislanjanjem jednog telefona o drugi.

Ovo je korisno možda samo u situacijama kada želite da pokrenete kameru ili neku drugu sličnu aplikaciju jer male su vjerovatnoće da će vaš prijatelj imati ostale aplikacije na svom uređaju. No, dobro je znati da se putem NFC to može.

6 Plaćanje putem NFC-a

za šta se koristi NFC na telefonu - plaćanjePlaćanje putem telefona nikad nije bilo lakše. Preuzmite aplikaciju sa priloženog linka, postavite je i bićete spremni za shopping. Naravno, ova aplikacija se sinhronizuje sa vašim tekućim računom gdje kasnije koristi dostupna sredstava za transakcije. Transakcija se obavlja prislanjanjem telefona na NFC uređaj koja skoro svaka radnja ima.

Ovo je izuzetno korisno za one koji često koriste platnu karticu ili kada ostanete bez gotovine.

 

Izvor: Pametnitelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta