Telefoni sa najboljim slowmotion kamerama

Ako volite slowmotion video snimke koji se često prikazuju u reklamama i filmovima, ovo su telefoni sa slowmotion kamerama koji će vam omogućiti da sami pravite iste.

Već imamo primjere gde su kreativni ljudi svojim telefon napravili ozbiljne video snimke, pa čak i kratke filmove. Sve je to moguće zahvaljujući detaljnim unapređivanjem sočiva kamere naših telefona. Naravno, veliku ulogu ima i software koji nam omogućava da modifikujemo način okidanja ili snimanja.

Iako je slowmotion ili usporeno snimanje nekada za krajnjeg korisnika bilo samo maštanje, danas je to sasvim normalna stvar. Svi vodeći telefoni, pa čak neki iz srednje klase, sadrže funkciju usporenog snimanja. To je toliko standardizovano da mi danas imamo mogućnost da diskutujemo koji su to telefoni najbolji za slowmotion snimanje.

Telefoni sa najboljim slowmotion kamerama

Samsung Galaxy S7 & Galaxy S7 Edge

galaxy s7Novi vodeći telefoni Samsung kompanije su možda trenutno najpogodniji za snimanje u slomotion režimu. Prema utiscima mnogih koji su imali prilike da koriste Samsung Galaxy S7, slowmotion snimanje je odličnog kvaliteta sa visokim framerateom.

Galaxy S7 ima zadnju kameru od 12 MPx sa f/1.7 otvorom blende, optičkim stabilizatorom slike i “DualPixel” autofokusom. Fizička veličina senzora je veličine 1/2.6”, a veličina piksela je je 1.4 µm

Telefoni sa najboljim slowmotion kameramaDakle ova hardverska postavka kamere zvuči veoma impresivno. Ona je u mogućnosti da napravi slowmotion video snimke u 720p rezoluciji, sa 240 frejmova po sekundi. Naravno, moguće je napraviti i 1080p slowmotion snimak, ali sa 60 frejmova po sekundi. Super je to što je optički stabilizator slike aktivan prilikom snimanja, kao i ultra-brzi “DualPixel” autofokus, što vam omogućava da pravite nevjerovatno kvalitetne snimke. Galaxy S7 ne pravi problem da li se ono što je u kadru pomjera ili ne jer je sve procesuirano i fokusirano najbolje moguće.

iPhone 6s Plus

iPhone 6s Plus je možda jedan od najboljih pametnih telefona na tržištu, pogotovu ako govorimo o slowmotion mogućnostima. Poput svog “sitnijeg brata” iPhone 6s, “grdosija” iPhone 6s Plus je u mogućnosti da napravi 1080p video snimke sa 120 frejmovima po sekundi ili 720p sa 240 frejmovima po sekundi.

Primjećujete razliku u odnosu na Galaxy S7 zar ne? iPhone 6s Plus je u mogućnosti da snimi više frejmova po sekundi kada se koristi 1080p rezolucija.

Što se hardverske postavke tiče, iPhone 6s Plus pakuje 12 MPx senzor sa 1/3“ fizičkom veličinom senzora, optičkim stabilizatorom slike i 1.22 µm veličinom piksela.

Iako “grdosija” dolazi sa istim softverom kao i njegov “sitnij brat”, iPhone 6s Plus je ipak hardverski u prednosti od iPhone 6s modela jer je optička stabilizacija slike kvalitetnija. Treba spomenuti da je ranija verzija, iPhone 6 Plus imala optičku stabilizaiju slike samo pri fotografisanju, dok iPhone 6s Plus ima optičku stabilizaciju slike i za snimanje.

Još jedna zanimljivost vezana za iPhone 6s Plus je to da je njegova prednja kamera od 5 MPx sposobna za slowmotion snimanje. Ista priča je i za prednju kameru: 1080p sa 120 fps, a 720p je sa 240 fps. Nameće se pitanje, zašto bi neko uopšte koristio prednju kameru za slowmotion snimanje, ali bez obzira na to, vrijedi spomenuti tu činjenicu.

LG V10

lg-v10-6Kada je reč o sposobnostima kamere kod pametnih telefona, LG V10 je svakako ogroman kompetent. Ovaj telefon može da napravi odlične slowmotion snimke.

Dakle, LG V10 ima zadnju kameru od 16 MPx sa 1/2.6” fizičkom veličinom senzora, čiji je otvor blende f/1.8. Tu je i laserski autofokus sa otpičkim stabilizatorom slike.

OK, ovaj telefon je ograničen što se slowmotion rezolucije tiče, te je moguće napraviti 720p usporene snimke sa 120 fps. Razlog zbog čega smo se ipak odlučili da ovaj telefon uvrstimo na ovu listu je to što je LG V10 sposoban da snima u slowmotion režimu sa mogućnošću ručnog podešavanja. To korisnicima omogućava da do detalja kontrolišu način snimanja. Vjerujemo da je to nešto što “daje krila” slowmotion snimcima.

Napomenućemo da se razlika u rezoluciji primjećuje pri editovanju na računaru, ali ono što je korisnik u mogućnosti da učini prilikom samog snimanja je svakako odlična stvar i voljeli bismo da isto to vidimo na ostalim uređajima koji su na ovoj listi.

Nexus 6P

nexus5camera-630x383Novi Google telefon napravljen od strane Huawei kompanije, Nexus 6P je prvi uređaj koji dolazi sa 720p / 240 fps slowmotion snimanjem. Kao takav, definitivno zaslužuje mjesto na ovoj listi.

Dakle, zadnja kamera Nexus 6P je rezolucije 12.3 MPx sa f/2.0 otvorom blende. Fizička veličina senzora je 1/2.3”, a veličina piksela je 1.55 µm. Nažalost, Nexus 6P nema optički stabilizator slike što je, po našem mišljenju, bitna karakteristika kada je snimanje u pitanju.

Motorola Moto X Pure

motoxpureeditionlargePrethodni telefoni su premium i samim tim dolaze sa visokom cijenom. Malo ćemo osvježiti listu jednim povoljnijim uređajem, a radi se Moto X Pure modelu.

Njegova zadnja kamera je rezolucije 21 MPx sa 1/2.4” fizičkom veličinom senzora i 1.1µm veličinom piksela. Ovo je definitivno senzor sa navjećom rezolucijom na ovoj listi ali i najmanjom veličinom piskela. Otvor blende je f/2.0, a autofokus sa “phase-detection” sistemom.

Sve u svemu, Moto X Pure je u mogućnosti da napravi video snimke koji su iznad prosjeka, ali što se slowmotion-a tiče, u mogućnosti je da snima samo u 720p sa 120 frejmovima po sekundi. Takođe, ručni režim koji LG V10 ima nije dostupan kod Moto X Pure tako da jeftinija cijena podrazumijeva neke blage nedostatke.
Izvor: pametnitelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta