Šta uraditi kada Android uspori?

Ako koristite uređaj kojeg pokreće Googleov Android i odjednom ste primjetili da se uređaj jako usporio, vrijeme ja za malo domaće dijagnostike. Greška, naravno, može biti i u nekom privremenom bugu, ali na sreću – i za to postoji rješenje.

Šta uraditi kada Android uspori?

Ažuriranje

Jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za rješavanje čudnog usporavanja uređaja je provjera je li vaš sitem ažuriran na najnoviju verziju. Ako nakon provjere saznate da vaš smartfon zaista ima najnoviju dostupnu verziju Androida, vrijeme je da istu stvar napravite i za aplikacije. Postoji šansa da je neka od njih zbog starog buga usporila vaš uređaj te da je rješenje cijelog problema u jednostavnoj provjeri za najnoviju verziju.

Riješite se nepotrebnog cachea

Svi programi koje pokrećete na vašem Androidu koriste memoriju RAM i podatke na vašem međuspremniku, odnosno cacheu. Ponekad se zbog nekog razloga taj međuspremnik zna napuniti nepotrebnim podacima, no na sreću – moguće ga je isprazniti. Da biste to napravili, uđite u postavke uređaja i birajte stavku Storage i nakon toga stavku za unutrašnju zapremninu ‘Internal storage‘ te ‘Cached data‘. Nakon što vas vaš uređaj pita jeste li sigurni oko brisanja međumemorije vanjskih programa, pritisnite OK.

Šta je cache memorija i da li je treba brisati?

Brišite neželjene aplikacije

Ako se odlučite za brisanje nepoželjnih aplikacija, prvo bacite pogled na njihovu veličinu unutar postavki i izbornika ‘Zapremina’ ili ‘Storage’. Tamo prepoznajte najveće programe te ih, ako vam ne trebaju, obrišite. Android, kao i svaki drugi operativni sistem diskretno koristi slobodni prostor vašeg telefona i time ubrzava svakodnevne operacije. Ako oslobodite dovoljno prostora, vaš uređaj će vjerojatno raditi brže.

Brišite neželjene fotografije

Ako ste već krenuli čistiti aplikacije, definitivno bacite pogled i na foto galeriju i ostale snimljene datoteke. Fotografije, ako nemate uređaj sa velikim kapacitetom, mogu ozbiljno ugroziti slobodnu memoriju – pogotovo ako ne koristite pohranu na oblaku. Ako želite sačuvati fotografije i osloboditi memoriju, predlažemo da instalirate aplikacije poput Google Photos ili Dropboxa.

Izvor: tportal.hr

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta