Šta je Knox na Samsung telefonima i kako ga pobrisati

Šta je Knox, za šta je tačno namijenjen i kako da ga deaktivirate i izbrišete na Samsung Galaxy telefonima.

Samsung Knox je sigurnosni sistem koji je uključen u okviru svakog Android operativnog sistema koji pokreće veći broj Samsung Galaxy telefona. Međutim, zbog raznih problema na koje su korisnici nailazili, Knox na pojedinim uređajima kao što su Galaxy S6 i S6 Edge, dolazi kao neaktivan. Ipak, to ne znači da je isti slučaj sa ostalim, malo starijim modelima. Kod njih je Knox instaliran i aktivan.

Šta je to Knox

Samsung je lansirao Knox u septembru 2013. godine. Svrha ovog sigurnosnog sistema je da se korisnicima omogući zaštita njihovih uređaja, bez obzira da li ih koriste za posao ili zabavu. U startu, BYOD tj. “bring your own device” okruženje je donosilo alatke koje mogu eliminisati rizik od curenja ličnih podataka ili od špijuniranja. Prvi uređaji koji su imali ovu postavku sigurnosnih alatki su telefon Galaxy Note 3 i tablet Galaxy Note 10.1. Kasnije, svi Samsung Galaxy uređaji koji su bili nadograđeni na Android 4.3 verziju su dobili sigurnosni sistem koji danas znamo kao Knox.

Zašto toliko kontroverzi oko Knox-a?

Razlog zbog čega mnogi ne vole Knox je njegov agresivni pristup prema korisnicima koji žele da modifikuju zvanični Android operativni sistem na Samsung uređajima. Naime, Knox detektuje svaku modifikaciju što aktivira brojač. Brojač služi kako bi serviseri mogli lako da utvrde da li je bilo nekih modifikacija ili ne i tako utvrde da li je došlo do narušavanja garancije.

Naravno, mali je broj onih koji žele da se bave ozbiljnom modifikacijom Androida svog Galaxy telefona, ali je zato mnogo onih koji bi voljeli da rootuju svoj telefon. U početku, nije postojao način da se telefon rootuje, a da se pritom Knox brojač ne aktivira. Zato je bitno prvo ga deaktivirati ili izbrisati.

Kako deaktivirati i izbrisati Knox

šta je knoxPostoji nekoliko metoda za deaktiviranje Knox-a i brisanje njegovih alatki tj. aplikacija. Donosimo jednu metodu koja je univerzalna.

1 Pronađite Knox aplikaciju, pokrenite je i pristupite podešavanjima.

2 Zatim dodirnite na “Knox podešavanja” (eng. Knox settings).

3 Izaberite “Izbriši Knox” (eng. Uninstall knox)

4 Prilikom brisanja Knox bićete upitani da napravite rezervnu kopiju. Vi to naravno i učinite ukoliko prethodno niste sačuvali fotografije, video snimke, kontakte, muziku i slično.

5 Ukoliko napravite rezervnu kopiju putem Knox aplikacije, ona će biti sačuvana na memoriji uređaja u okviru Knox fascikle.

6 Prilikom kreiranja rezervne kopije, Knox će od vas zatražiti da unesete lozinku koju ste ranije postavili za ovaj sigurnosni sistem. Kada je uneste, dodirnite na taster “Nastavi” (eng. Continue).

7 Zatim dodirnite na “Sljedeće” (eng. Next) i sve vaše datoteke će biti sačuvane prije nego što se Knox izbriše.

8 I na kraju dodirnite na “OK” kako bi završili sa brisanjem.

 

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta