Šta je eSIM i kako funkcioniše

eSIM je SIM kartica koja je ugrađena u mobilni uređaj i može vas povezati sa bilo kojim operaterom koji nudi eSIM usluge.

Šta je eSIM

Nadalje, e-SIM radi na isti način kao i tradicionalna SIM kartica, ali vam nije potrebna fizička SIM kartica da biste je koristili. To je zapravo unaprijed instalirano u uređaju i možete je aktivirati instaliranjem “eSIM profila” novog operatera.

Zapravo, to je evolucija fizičke SIM kartice. Sve više pametnih telefona, tableta i laptopa opremljeno je eSIM karticom.

Kako funkcioniše eSIM

Kako funkcioniše eSIM?

Sa eSIM kompatibilnim uređajem možete jednostavno instalirati eSIM profil (koji pružaju operateri da biste mogli kupiti e-SIM paket podataka kada vam je potreban. Osim toga, možete koristiti više operatera i istovremeno se pretplatiti na nekoliko paketa podataka koji odgovaraju vašim potrebama: kada putujete, radite od kuće ili na daljinu…

eSIM se ponekad naziva tehničkim imenom, eUICC (Embedded Universal Circuit Card) ili virtuelna SIM kartica.

eSIM utiče na veličinu

Za proizvođače mobilnih telefona postaje sve važnije da smanjuju veličinu komponenti naših mobilnih telefona. Ovo je da bi se smanjila veličina telefona bez uticaja na performanse i da bi se umjesto toga mogle smjestiti komponente koje moraju biti veće, kao što je baterija.

Vidjeli smo stalan pad veličine SIM kartice. To ima veze sa željom proizvođača da smanje komponente. To je isti razlog zašto je Apple uklonio tipku Home i priključak za slušalice. Kako ekran mobilnih telefona nastavlja da raste, unutrašnje komponente nastavljaju da opadaju. Prostor je luksuz u mobilnoj telefoniji, a eSIm je više nego upola manji od sljedeće najmanje opcije, Nano-SIM-a.

Aktiviranje vaše mobilne usluge je mnogo brže i lakše

Sa eSIM-om nema logistike koja uključuje staru fizičku SIM karticu: nećete morati ići u prodavnicu da biste nabavili SIM karticu ili čekati isporuku nove kartice. Ovisno o vašem pružatelju mobilnih usluga, možete se prijaviti za novu mobilnu liniju i aktivirati je za 10 minuta ili manje.

Pomaže da uređaji ostanu povezani

Budući da je eSIM mnogo manji od običnih SIM kartica, one su savršeno prikladne za ugradnju u pametne satove i takve koji imaju čak i manje prostora od običnog mobilnog telefona. Ovo omogućava da se vaši uređaji sami povežu, bez uparivanja s mobilnim uređajem.

eSIM može učiniti telefon vodootpornijim

Još jedna prednost eSIM-a je što može učiniti telefon vodootpornijim. To je zato što tijelo telefona postaje zatvorenije jer mu nije potreban slot za SIM karticu. A sve što naše mobitele čini izdržljivijim pozitivno je za nas korisnike.

Budućnost eSIM-a

Snaga eSIM-a leži u njihovoj sposobnosti prilagođavanja i mijenjanja SIM profila. eSIM pokazuje veliki potencijal kada je u pitanju pojednostavljenje uređaja i mašina, a njegova veličina je pogodna za proizvođače koji proizvode male uređaje. Sa eSIM-om ćemo dobiti pristupačna mrežna rješenja za IoT, kako za potrošače tako i za kompanije.

Najnovije

Popularno

Više savjeta