Sigurne stranice za preuzimanje Android aplikacija

Ponekad preuzimanje Android aplikacije nije moguće u Google Play prodavnici. To se može dogoditi iz više razloga: možda je geoblokirano, može sadržavati sadržaj za odrasle ili je programer možda uklonio.

Ali čak i kada aplikacija nije dostupna putem uobičajenih kanala, još uvijek imate načina da je instalirate na svoj uređaj. Morate dobiti kopiju APK datoteke kako biste je mogli instalirati.

Sigurne stranice za preuzimanje Android aplikacija

Nekoliko web lokacija specijalizirano je za ponudu APK datoteka za preuzimanje. Neke su bolji od drugih, pa nastavite čitati ako želite otkriti najbolje stranice za sigurno preuzimanje Android aplikacija.

Važnost odabira sigurne APK stranice

APK je Android format fajla. Skraćeno za Android Package Kit, to je primarni način na koji se Android aplikacije distribuiraju i instaliraju. Kada preuzmete aplikaciju sa Google Play-a, preuzimate i pokrećete APK fajl u pozadini, ali nemate pristup samom APK-u.

Budući da APK datoteke instaliraju aplikacije na vaš sistem, mogu predstavljati ozbiljnu sigurnosnu prijetnju. Osoba sa zlonamjernim namjerama mogla bi izmijeniti APK prije nego što ga instalirate, a zatim ga koristiti kao digitalnog trojanskog konja za instaliranje i pokretanje zlonamjernog softvera.

Stoga se morate osigurati da je stranica koju koristite pouzdana.

APKMirror

APKMirror je vjerovatno najbolja stranica za preuzimanje Android APK-a. Sa sigurnosnog stanovišta, APKMirror ima neke uslove:

  • Provjeravaju se sve APK instalacije na stranici prije objavljivanja.
  • Stranica povezuje kriptografske potpise za nove verzije aplikacija sa prethodnim verzijama (kako bi se osiguralo da su ih pravi programeri potpisali).
  • Potpuno nove aplikacije se uparuju s drugim aplikacijama istog programera kako bi se potvrdila njihova legitimnost.
  • Suština je da ako APKMirror ne može provjeriti valjanost APK datoteke, neće objaviti datoteku. Zbog toga nećete pronaći modificirane APK-ove, piratske aplikacije ili plaćene aplikacije na web stranici.

Za svaku aplikaciju možete preuzeti starije verzije, vidjeti informacije preuzete sa Google Playa i pristupiti listi povezanih aplikacija. Ako aplikacija koju instalirate sa APKMirror-a primi ažuriranje od Google Playa nakon što ste je instalirali na svoj uređaj, automatski će se nadograditi na najnoviju verziju.

APKPure

Najveći mainstream konkurent APKMirror-u je vjerovatno APKPure. Dvije stranice su pokrenute otprilike u isto vrijeme. Kao i APKMirror, ovaa stranica pridržava se rigoroznih sigurnosnih praksi kako bi se osiguralo da su svi APK-ovi koje sačuvate sigurni i bez virusa.

Stranica provjerava legitimnost svih aplikacija prije objavljivanja koristeći SHA1 kako bi osigurala da je certifikat siguran. Kriptografski potpisi za nove verzije aplikacija moraju odgovarati prethodno objavljenim verzijama, a potpuno nove aplikacije uparuju se s drugim softverom istog programera.

Ako APKPure sumnja u sigurnost ili porijeklo aplikacije, kompanija to neće objaviti na stranici. Na APKPureu nema modificiranih APK-ova. Što se tiče upotrebljivosti stranice, APKPure izvlači snimke ekrana, opise aplikacija i opće metapodatke direktno od Googlea.

Tu je i lista prethodnih izdanja aplikacije u slučaju da se želite vratiti na stariju verziju (bilo zbog funkcija ili grešaka).

APKPure također ima dostupnu Android aplikaciju. Morate da učitate aplikaciju da biste je instalirali, ali kada se pokrene, može služiti kao zamjena za Google Play.

APK Downloader

Zaista nam se sviđaju APKMirror i APKPure. Istina, nikada ne biste trebali imati razloga da idete na drugu stranicu. Ali hajde da  vas upoznamo s nekoliko drugih opcija.

Prvo je APK Downloader. Svi APK-ovi su izvučeni iz Google Play trgovine tako da možete biti sigurni u njihovu sigurnost . Kao i kod drugih web lokacija na ovoj listi, također postoji mnogo metapodataka, što znači da možete u potpunosti izbjeći Google Play ako želite

Aptoide

Aptoide je još jedan div u svijetu preuzimanja APK-a; ima više od 200 miliona korisnika i odgovoran je za šest milijardi preuzimanja. Kao i APKPure, stranica nudi Android APK aplikaciju koja vam omogućava pristup trgovini i preuzimanje APK datoteka direktno sa vašeg Android uređaja.

Kompanija je također bila jedna od prvih koja je prihvatila blockchain tehnologiju i kriptovalute.

APKMonk

APKMonk je još jedna popularna stranica za preuzimanje APK aplikacija. Stranica je u velikoj mjeri fokusirana na aplikacije za igre, a trenutno popularne igre zauzimaju središnje mjesto na početnoj stranici.

Mislimo da je APKMonk siguran za korištenje.Stranica pokreće vlastite provjere zlonamjernog softvera prije nego što dozvoli aplikaciju na svojoj platformi. Također možete koristiti APKMonk za preuzimanje običnih aplikacija.

Najnovije

Popularno

Više savjeta