Samsung telefon ima skrivenu funkciju protiv krađe

Jedna od najboljih stvari kada ste korisnik Samsunga je mnoštvo funkcija sa kojima vaš telefon dolazi a jedna od njih je opcija za zaštitu protiv krađe. Ako ste neko ko voli isprobavati nove funkcije i personalizirati svoj telefon, lako možete provesti sate u postavkama uređaja tražeći svaku posljednju funkciju.

Ali većina ljudi ima tendenciju da koristi svoj uređaj na zadanim postavkama, tako da mnoge odlične funkcije često ostaju neiskorištene. Jedna od takvih manje poznatih funkcija je Auto Factory Reset koja pomaže u zaštiti vaših privatnih podataka u slučaju da vam telefon ukradu. Naučimo više o tome, kako funkcioniše i kako omogućiti ovu opciju.

Šta je automatsko vraćanje na fabričke postavke na Samsungu?

Telefoni dolaze sa ugrađenom funkcijom protiv krađe koja se zove Auto Factory Reset. Kada se omogući, vaš uređaj će biti podešen da se automatski vrati na fabričke postavke ako otkrije 20 netačnih pokušaja otključavanja zaredom, uključujući lozinku i biometrijsko otključavanje putem otiska prsta ili prepoznavanja lica.

To je u osnovi prekidač koji pomaže u povećanju privatnosti i sigurnosti vašeg telefona. Čak i ako vam telefon bude ukraden, lopov neće doći do vaših privatnih podataka. U trenutku kada vaš telefon registruje 20 pogrešnih pokušaja otključavanja, izbrisat će sve uključujući datoteke i preuzete aplikacije.

Prije nego što omogućite funkciju, ne zaboravite napraviti sigurnosnu kopiju svega na svom Samsung telefonu, tako da kasnije možete vratiti svoje podatke na novi uređaj ako je potrebno. Kada završite, idite na  Settings > Lock screen > Secure lock settings, unesite lozinku i uključite  Auto factory reset.

Imajte na umu da ako se vaš telefon vrati na fabričke postavke, možda ga nećete moći pratiti putem usluge Find My Device jer će svi podaci povezani s vama biti izbrisani, uključujući vaše Google i Samsung račune. Međutim, ako želite da budete u mogućnosti da pratite svoj telefon (sve dok se ne resetuje), uključite opciju Lock network and security, tako da lopov ne može da onemogući te usluge.

Zaštitite svoje podatke automatskim vraćanjem na tvorničke postavke

Malo je vjerovatno da ćete slučajno ukucati pogrešnu lozinku 20 puta na svom telefonu, tako da ne morate da brinete da ćete ga sami nenamjerno resetovati na fabrička podešavanja.

Lopov bi, s druge strane, vrlo vjerovatno pokušao da otključa vaš uređaj mnogo puta zaredom, a tada će se aktivirati funkcija Auto Factory Reset i izbrisati sve, tako da vaši podaci ostaju sigurni i nedostupni lopovu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta