Razlike između Cortex i Krait procesora

Koje su karakteristike i koje razlike između Cortex i Krait procesora. Šta zapravo znači “Cortex” ili “Krait” informacija na koju često nailazite kada čitate specifikacije nekog čipseta, odnosno procesora.

Treba istaći prvo to da recimo Snapdragon 820 nije procesor, već postavka čipova među kojima su uglavnom procesori kao što su Krait ili Cortex. Nešto više o tome, kao i šta je konkretno čipset ili “chipset” pročitajte na linku –  Šta je čipset i zbog čega je bitan?

Krait procesor

Krait je zapravo serija mirkoarhitekture procesora (CPU – central processing unit) čiji je tvorac Qualcomm, a bazirani su na ARM arhitekturi. Šta to znači? To znači da svi procesori koriste ARM v7 set instrukcija što podrazumijeva 32-bitnu arhitekturu. To je danas već zastarjelo i koristilo se kod Snapdragon 400/600/800, sve do Snapdragon 805 čipseta.

ARM v8, dakle serija 8, ima set instrukcija koje podrazumijevaju 64-bitnu arhitekturu što je u posljednjih par godina korištenije u odnosu na ARM v7. Prema tome, Qualcomm je izumio novu generaciju mikroarhitekture za svoje procesore, a nazvao ju je Kyro. Ako pogledate detaljnije karakteristike Snapdragon 820 čipseta, primjetićete da je upravo Kyro tu upošljen.krait procesor

 

Cortex

Cortex je serija IP jezgara procesora koji su također mikroarhitektovani od strane ARM kompanije i licencirani kao IP kod drugih kompanija koji ne dizajniraju jezgra svojih procesora već samo sistem čipova (SoC – system on chips) oko IP jezgra samog procesora.

Coretx serija IP jezgara procesora također koristi ARM set instrukija arhitekture. Cortex A15 je u suštini implementacija 32-bitnog ARM v7 seta instrukcija arhitekture, a podržava 1-4 jezgra po klasteru tj. procesoru kakvog mi znamo. Znači, ovo bi bilo nešto što bi moglo da se uporedi sa Krait serijom procesora.

Kasnije, kada je 64-bitni ARM v8 predstavljen, Cortex serija procesora se takođe preselila na Cortex A53 i Cortex A73 što je nekako više ravno Krait generaciji procesora koji dolaze iz Qualcomm-a.cortex procesor

 

Zaključak

Pretpostavljamo da vam gore navedene informacije i nisu baš jasne, ali ono što je bitno da znate je sljedeće:

Kada se podvuče linija, Krait je u suštini baziran na istom setu instrukcija arhitekture kao i Cortex, s tim da je sve modifikovano i prilagođeno tako da pruži bolje i “preciznije” performanse uređaja. Da podsjetimo, Krait je Qualcomm licenciran, a Cortex je ARM licenciran.

U čemu je razlika? ARM dozvoljava (naplaćuje) brojnim proizvođačima da koriste njihovu Cortex tehnologiju, ali i da je prilagođavaju prema svojim potrebama. To se kasnije ogleda kroz posebne funkcije telefona ili tableta.

Cortex jeste napredovao i omogućio 64-bitnu arhitekturu, ali u posljednje vrijeme sve se više koristi Krait/Kyro. Cortex A72 i A73 svakako pružaju vrhunske performanse, međutim praksa proizvođača najboljih telefona na svijetu je takva da se oni radije odlučuju za Krait tj. Kyro procesore.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta