Načini za trajno brisanje podataka s Androida

Mobilni uređaji postali su neizostavan dio našeg svakodnevnog života, čuvajući ogromne količine privatnih podataka, od poruka i kontakata do slika i dokumenata. Međutim, postoji mnogo situacija u kojima želimo trajno izbrisati te podatke s naših Android uređaja, bilo zbog prodaje, donacije ili jednostavno kako bismo osigurali svoju privatnost. U ovom članku, istražit ćemo nekoliko načina za trajno brisanje podataka s Androida.

Načini za trajno brisanje podataka s Androida

  1. Obrišite podatke i povratite na tvorničke postavke: Prvi korak u trajnom brisanju podataka s Androida je obrišite sve podatke i vratite uređaj na tvorničke postavke. Ovo se može obaviti iz postavki uređaja pod “Poništi” ili “Vrati na tvorničke postavke”. Međutim, ovaj korak nije dovoljan da trajno obrišete podatke, jer se oni i dalje mogu povratiti pomoću odgovarajućih alata.
  2. Koristite “Factory Reset Protection” (FRP): FRP je sigurnosna funkcija koja zahtijeva unos Google računa nakon vraćanja uređaja na tvorničke postavke. To dodatno štiti uređaj od neovlaštenog pristupa. Nakon što obrišete podatke i izvršite resetiranje, aktivirajte FRP.
  3. Upotrijebite softverske alate za brisanje podataka: Postoji mnogo softverskih alata i aplikacija dostupnih na tržištu, kao što su iMyFone, dr.fone, i mnogi drugi, koji omogućavaju trajno brisanje podataka s Android uređaja. Ovi alati će temeljito izbrisati podatke i onemogućiti njihovo vraćanje.
  4. Kriptiranje i dekriptiranje podataka: Kriptiranje podataka na vašem uređaju može pomoći u osiguravanju da budu teže dostupni nakon brisanja. Možete koristiti ugrađenu funkciju za kriptiranje podataka na Android uređaju.
  5. Fizičko uništavanje uređaja: Ako želite biti potpuno sigurni da nitko neće moći pristupiti vašim podacima, fizičko uništavanje uređaja je opcija. Možete koristiti posebne uređaje za uništavanje podataka ili jednostavno fizički oštetiti uređaj.
  6. Upotrijebite Google “Find My Device”: Ako ste zabrinuti zbog gubitka uređaja i želite brzo obrisati podatke, možete koristiti Google “Find My Device” opciju za daljinsko brisanje podataka. Ova opcija vam omogućava brisanje podataka s udaljenog uređaja.
  7. Provjerite zaštitu podataka prije prodaje ili donacije: Ako planirate prodati ili donirati svoj Android uređaj, svakako provjerite sve opcije zaštite podataka i izvršite temeljito brisanje prije nego što ga predate drugoj osobi. Ovo će vam pomoći da zaštitite svoju privatnost i osigurate da vaši osobni podaci ne završe u krivim rukama.

Važno je napomenuti da je trajno brisanje podataka s Android uređaja ozbiljan korak koji zahtijeva pažljivo postupanje. Prije nego što obrišete podatke, obavezno napravite sigurnosnu kopiju važnih informacija kako biste ih mogli vratiti na novom uređaju. Osim toga, pridržavajte se uputa proizvođača i koristite pouzdane softverske alate kako biste osigurali trajno brisanje podataka s vašeg Android uređaja.

Najnovije

Popularno

Više savjeta