Kako zalijepiti foliju na ekran telefona

Želimo dodatno zaštititi telefon i mislimo da je lako zalijepiti foliju na ekran telefona telefona. Ipak, kasnije, pri ljepljenju folije sve nekako krene naopako i posao koji nam se činio tako jednostavnim postane izuzetno komplikovan.

U suštini, ukoliko se pridržavate nekoliko savjeta i ukoliko primjenite par trikova, ljepljenje folije ćete sigurno privesti kraju bez mjehurića ili neproporcionalnog pozicioniranja. Kako zalijepiti foliju na ekran telefona

Šta je sve potrebno za zalijepiti foliju na ekran telefona

Dakle, prvo što će vam biti potrebno je neko sredstvo za čišćenje stakla od prljavštine i prašine. Zatim vam je potrebna neka plastična kartica kojom ćete izvući sve mjehuriće (kreditna kartica ili lična karta). I na kraju, bilo bi poželjno da imate malo samoljepljive trake koja može poslužiti za izvlačenje prašine ukoliko slučajno zaluta tamo gdje ne treba.

*Napomena

Prije nego što počenete sa ljepljenjem folije, upoznajte se sa tim šta brojevi “1” i “2” znače. Broj 1 je folija koja štiti onu strane zaštitne folije koja se lijepi na ekran telefona. Samim tim, tik prije ljepljenja zaštitne folije na ekran telefona potrebno je ukloniti foliju broj 1. Uklonite je postepeno, a ne odjednom.

Tek kada istjerate sve mjehuriće i završite cijeli posao, možete ukoliniti foliju broj 2. Vodite računa da prilikom skidanja folije broj 2 slučajno ne odljepite zaštitnu foliju za ekran telefona. Dakle, polako počnite sa uklanjanjem folije broj 2 i onda prstom pritisnite zaštitnu foliju za ekran telefona kako se ne bi odljepila.

Folija broj 2 je tu kako se zaštitna folija za ekran ne bi oštetila prilikom istjerivanja mjehuriča, odnosno trenja plastične kartice. Ona nam praktično omogućava da primjenimo pritisak preko folije, a da je ne oštetimo.

Kako pravilno zalijepiti foliju na ekran telefona

Prvo i najosnovnije je dobro čišćenje stakla ekrana telefona! Znači, jako je bitno da se uklone svi tragovi korištenja i prašine. Ukoliko se nađe neka čestica prašine na staklu prilikom ljepljenja folije, računajte na to da ćete imati mjehuriće koje nije moguće istjerati.

Kada očistite ekran valjano, onda treba da odlučite na koji način ćete centrirati foliju. Predlažemo da krenete od vrha telefona, vodeći se otvorima koje folija ima, i naravno vodeći se bokovima telefona.Kako zalijepiti foliju na ekran telefona

Ukoliko se slučajno desi da na kraju folija bude krivo zaljepljena, slobodno je lagano odljepite i pokušajte da centrirate foliju dijagonalno. To možete uraditi tako što ćete ćošak folije zalepiti na ćošak samog telefona, a zatim dijagonalno primjenjivati pritisak preko folije dok drugi ćošak takođe usklađujete sa telefonom.

Nakon lepljenja folije vjerovatno će postojati nekoliko mjehurića. U tom slučaju plastična kreditna kartica ili lična karta može poslužiti i pomoći vam da istjerate sve te mjehuriće. Jetdnostavno primjenite pritisak preko mjehurića ka krajevima folije.

Vidjećete i sami, uopšte nije teško rješiti se mehurića ukoliko ste prethodno uklonili svu prašinu sa povšrine ekrana telefona. U slučaju da je u međuvremenu zalutala neka čestica prašine, pa vam ona ne dopušta da privedete posao kraju, onda jednostavno iskoristite samoljepljivu traku i njome dodirnite tamo gde se problem javlja.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta