Kako uspostaviti bolji signal na telefonu

Ovo je uputstvo koje će vam pomoći da precizno izmjerite jačinu signala gdje kasnije možete da kretanjem po stanu, kući, ili dvorištu pronađete idealno mjesto za bolji signal na telefonu.

Gubljenje signala je sada klasična glupost jer su telefoni postali toliko bitni da je taj odavno prevaziđen. Međutim, opadanje jačine signala je dalje prisutno kada napustimo gradove i odemo u ruralne dijelove zemlje. Tada pažljivo motrimo na notifikacioni panel sa ciljem da izmjerimo da li je signal dovoljno čvrst za neki nadolazeći ili odlazni važan poziv.bolji signal na telefonu

Kako uspostaviti bolji signal na telefonu

Na žalost, notifikacioni panel ne daje tačnu informaciju o tome koliko nam signal čvrst. Kako biste preciznije saznali koliko je signal jak, neophodno je da odete u podešavanja telefona. Prije toga, bilo bi dobro da znate šta znače informacije do kojih ćete doći.

Jačina signala će se izraziti u brojevima. Što je broj bliži nuli to je signal čvršći, bez obzira što ima znak minus prije broja. Primjera radi -65 dBm znači da je signal čvršći od -85 dBm.

Broj može varirati između -40 dBm do -130 dBm gdje naravno -40 dBm govori da je signal jako dobar a -130 veoma loš ili bez signala. Ove brojke se ne odnose na to koliko je 3G ili 4G (LTE) dobar već samo na GSM.

Evo kako da na raznim telefonima provjerite koliko je signal čvrst i stabilan.

iPhone

Korisnici iPhone telefona mogu provjeriti ovo posjećivanjem skrivene aplikacije. Evo kako:

1 U aplikaciji za pozivanje na svom iPhone telefonu unesite sljedeće:

*3001#12345#*

2 Čim dodirnete dugme za pozivanje aplikacija za testiranje telefona odnosno servisni panel će se pojaviti zajedno sa informacijom o jačini signala.

3 Izlaženje iz ovog servisnog panela se vrši jednostavnim dodirom na taster za početni ekran.

Android

Što se tiče Android platforme situacija je sljedeća:

1 Idite u podešavanja telefona.
2 Zatim dodirnite na kategoriju O telefonu (About phone)
3 Na prikazanoj listi pronađite i pristupite kategoriju Status.

4 Na nekim telefonima se informacije o jačini signala nalaze u okviru ove kategorije, a na nekim telefonima je neophodno dodirnuti na naslov SIM Status gdje će se informacija o jačini signala izlistati.

Windows Phone

Baš kao i iPhone uređaji, Windows Phone telefoni imaju servisni panel gde se mogu provjeriti brojne informacije. Međutim umjesto jednog univerzalnog broja koji se unosi da bi se pristupilo tom servisnom panelu, Windnows Phone telefoni zahtjevaju različit unos šifre. To zavisi od modela telefona odnosno linije. Za Lumia telefone procedura je sljedeća:

1 U aplikaciji za pozivanje na svom Windows Phone telefonu unesite sljedeće:

“##3282#”

2 Čim dodirnete taster za pozivanje aplikacija za testiranje telefona odnosno servisni panel će se pojaviti zajedno sa infomacijom o jačini signala.

3 Izlaženje iz ovog servisnog panela se vrši jednostavnim dodirom na taster za početni ekran.

Ovo vam može pomoći ako se borite sa problemom loše pokrivenosti signala i želite da nađete idealno mjesto sa prihvatljivo čvrstim signalom.

Jednostavno pristupite informaciji koja u brojkama govori koliko je signal jak i znaćete gdje tada treba da se krećete sve dok signal ne bude prezentovan u što manjim brojkama.

Zapamtite -40 dBm je najbolje moguće.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta